Državna matura izazvala kaos: Učenici mogu tužiti državu zbog duševnih boli!

UČENICI bi zbog državne mature mogli tužiti državu zbog duševnih boli! Mišljenje je to nekolicine odvjetnika i stručnjaka, koji tvrde da maturanti u teoriji mogu tražiti odštetu zbog loše sastavljenih ispita.

Naime, u testovima državne mature pojavila su se brojna pitanja koja su bila loše sastavljena, te je bilo ponuđeno više odgovora koji se mogu protumačiti kao točni. No, kako ocjenjivači kao točan priznaju samo jedan, unaprijed određeni odgovor, neki bi se maturanti mogli naći u situaciji da ostvare lošiji rezultat od onog koji zaslužuju.

"Razočarana sam da su stručnjaci uopće mogli napraviti toliko pogrešaka, a uzeli su velike novce. Baš sam ljuta, ali ponajprije zabrinuta što će se sljedeće događati. Radi se o našim sudbinama, svi maturanti strepe, dok službeno ništa ne možemo saznati. Tko zna što nas čeka", komentirala je za Slobodnu Dalmaciju kaotičnu situaciju oko državne mature maturantica Adriana Balić.

Prag prolaznosti, prema neslužbenim informacijama, još nije određen već su stručnjaci raspravljali o primjedbama na državnu maturu. Siniša Štimac, ugledni splitski odvjetnik, upozorava kako maturanti teoretski imaju pravo na tužbu. "Formalno je moguće tužiti zbog pretrpljenih duševnih boli, iako se radi o delikatnom problemu koji bi trebalo vrlo podrobno ocijeniti i usporediti s dosadašnjom sudskom praksom", kaže Štimac.

Pročitajte više