Državna tajnica u Kijevu: Divimo se otporu ukrajinskog naroda

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

"HRVATSKA ima posebnu empatiju za rat koji proživljava Ukrajina, divi se otporu njezina naroda i spremna je pomoći", rekla je državna tajnica za Europu MVEP-a Andreja Metelko-Zgombić u Kijevu, koji je posjetila s dužnosnicama sedam europskih zemalja, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 

Skupina ministrica i državnih tajnica zaduženih za europske poslove iz Austrije, Hrvatske, Latvije, Litve, Lihtenštajna, Njemačke i Rumunjske te potpredsjednica Europskog parlamenta organizirale su posjet Ukrajini kako bi zajedno iskazale potporu i solidarnost s Ukrajinom, s naglaskom na specifičan položaj i razne uloge žena u ratu, kao i u poslijeratnoj obnovi. 

"U Hrvatskoj imamo posebnu empatiju za rat koji proživljava Ukrajina. Divimo se otporu Ukrajine u ovom ratu koji je borba za ukrajinsku suverenost, teritorijalnu cjelovitost i pravo na samoodređenje, ali i borba za demokraciju i slobodu - vrijednosti koje dijelimo", poručila je državna tajnica, prema priopćenju.

Prenošenje iskustva

Iskazala je potporu europskim težnjama Ukrajini, kojoj službeni Zagreb želi pomoći prenošenjem iskustva. "Hrvatska podupire europske težnje Ukrajine te je spremna podijeliti svoje iskustvo i znanja u pretpristupnom procesu", rekla je.

Naglasila je da Hrvatska ustraje u potpori Ukrajini - diplomatski i politički, financijski, vojno, humanitarno, tehnički i na druge načine, uključujući kroz skrb o ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj.

"Prepoznajući ogromne potrebe Ukrajine u području protuminskog djelovanja, koje je preduvjet za poslijeratnu obnovu i razvitak, spremni smo na dugoročnu suradnju u tom području", naglasila je Metelko-Zgombić. Domaćin posjeta bila je zamjenica premijera Ukrajine za europske i euroatlantske integracije, Olga Stefanišina, navodi MVEP.

"U Kijevu su europske dužnosnice održale sastanke s predsjednikom Vrhovne rade Ruslanom Stefančukom, njegovom zamjenicom Olenom Kondratiuk i zastupnicama u Vrhovnoj radi te s prvom damom Ukrajine Olenom Zelenskom. Potvrđena je spremnost EU za nastavak pomoći Ukrajini u svim područjima i osuđena je ruska agresija", navodi se u tekstu priopćenja.

Europska perspektiva

Izražena je potpora europskoj perspektivi Ukrajine te dugoročnoj obnovi zemlje. Naglašena je i potpora ženama Ukrajine koje su pokazale impresivnu snagu, hrabrost, solidarnost i otpornost u teškim ratnim uvjetima, uključujući angažman u oružanim snagama.

Susret s humanitarnim organizacijama u Kijevu i posjet centru za distribuciju humanitarne pomoći te Centru za pomoć preživjelima bili su svjedočanstvo žrtava i uništavanja koje trpi Ukrajina, kao i teških uvjeta u kojima žive građani Kijeva i širom Ukrajine zbog bezobzirnih i ciljanih ruskih napada na civilnu infrastrukturu i civile.

Državna tajnica u MVEP-u izrazila je sućut za stradanja toga dana u Kijevu i Zaporižji zbog ruskih raketiranja, kao i za sve gubitke i nevine žrtve u Ukrajini. Sa zamjenicom ministra unutarnjih poslova Meri Akopjan europske dužnosnice obišle su jedno od tri mjesta pogođenih ruskim raketama.

Održan je i susret sa studentima Sveučilišta "Taras Ševčenko", a državna tajnica posjetila je i profesore hrvatskog jezika Hrvatskog centra za jezik i kulturu, u okviru kojega se već 31 godinu podučava hrvatski jezik na Sveučilištu. U spomen žrtvama Holodomora zapaljena je svijeća ispred spomenika Holodomora u Kijevu.

Pročitajte više