Državni centar za obavješćivanje o požarima

POŽAR, koji već nekoliko dana bukti na Učki, danas je lokaliziran s istarske strane, dok je s riječke još aktivan, ali više nije zahvaćena tako velika površina, izvijestio je kasno popodne Državni centar za obavješćivanje.

Vatrogascima pomaže i jedan kanader.

Danas oko 13,25 sati izbio je veliki požar na vojnom poligonu "Lindar" u blizini Pazina. Vatra je buknula u blizini sela Češići, a širi se nošena južnim vjetrom prema šumama Bakši i Bertoši. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma, ali nema podataka o kolikoj je površini riječ. Vatru gasi i jedan kanader.

I dalje gori na otoku Hvaru. Prema zadnjim podatcima, vatrogasne snage i kanader gase na velikoj površini sjeverozapadno od Brusja -na sjever do uvale Maslinice, na sjeveroistoku do područja Veli Kamik, južno od mjesta Dol, te na južnom dijelu do uvale Vele Lučišće, oko dva kilometra zapadno od Svete Nedjelje.

Požarište nije pod nadzorom, a vatrogasne su snage većim dijelom raspoređene na istočnom i južnom dijelu požarišta, gdje se brani gusta borova šuma. Nisu ugroženi stambeni objekti.

Danas oko 11,55 sati dojavljeno je da gori u Studencima-Jurčevićima, na imotskom području, na samoj granici s BiH, s obje strane granice. Vatru gase vatrogasci DVD-a Lovreč i DVD-a Zagvozd. Požar još nije u potpunosti pod nadzorom, a izgorjelo je oko 10 hektara bjelogorične šume i niskog raslinja.

Danas oko 12,15 sati izbio je požar u općini Proložac, zaseok Soče, također na imotskom području. Požar je zahvatio oko 12 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja, a gase ga vatrogasci JVP-a Imotski.

U Ličko-senjskoj županiji buknula su dva požara. Prvi je izbio kod Ličkog Osika gdje je zahvaćena borova šuma na miniranom dijelu terena, tako da je otežano gašenje. Drugi požar je kod Otočca, u selu Čovići, gdje je zahvaćeno nisko raslinje i trava.

Na području Zadarske županije zabilježen je požar kod Posedarja, odnosno kod starog Masleničkog mosta, a gasi ga jedan kanader. Također gori i kod Kule Atlagića, kod Benkovca.

Zabilježen je i požar kod Lišana Oštrovičkih, a detaljnijih informacija za sada nema.

Ponovno se razbuktio požar kod Zatona, u Šibenskoj županiji, gdje je gorjelo i prije nekoliko dana. U gašenju sudjeluje i jedan kanader.

Danas je zabilježeno i više požara u Sisačko-moslavačkoj županiji. U 12,05 sati u mjestu Dabrinji kod Gline zapalila se trava i nisko raslinje.

U 12,55 sati izbio je požar na graničnom području s BiH u blizini mjesta Katinovci kod Topuskog

U 14,15 sati dojavljen je požar na području Nacionalnog parka prirode Lonjsko polje, u predjelu zvanom Gaj, u blizini mjesta Osekovo. Gori trava i nisko raslinje, a zbog opasnosti da se vatra proširi na šumu, zatražena je i pomoć od Hrvatskih šuma.

(Hina) pp/sp sp

Pročitajte više