državni centar za obavješćivanje o požarima

Požar koji je jučer izbio na području između Knina i Kistanja u Šibenskokninskoj županiji stavljen je pod nadzor sinoć u 21,40 sati, a tijekom noći organizirano je dežurstvo vatrogasaca, izvijestio je Državni centar za obavješćivanje.

Gorjeli su trava, nisko raslinje i nešto smrekove šume, a opožaeeno je oko 85 hektara. Uz vatrogasce vatru su gasila tri kanadera.

Tijekom jučerašnjeg poslijepodneva došlo je do požara trave i niskog raslinja na području Debelog brda i sela Pađani kraj Knina. Požar je zahvatio površinu od 40 ha i došao na 200 metara od vojarne u Pađanima. U 21,40 sati stavljen je pod kontrolu i lokaliziran.

Požar na predjelu Dolac jučer se ponovno aktivirao na tri mjesta, odnosno požar je iz BiH prešao 300 do 400 metara u dubinu hrvatskog teritorija. Gorjeli su nisko raslinje i šuma. Nakon što je ugašen, zgarište se i dalje kontrolira.

U Zadarskoj županiji požar na sjeverozapadnom dijelu Velebita još uvijek je aktivan jer se radi o miniranom i teško prohodnom području, pa je gotovo nemoguće gasiti zemaljskim snagama. Požar se povremeno kontrolira i gasi sa zračnim snagama, zrakoplovima Canadair, kad nisu na drugim intervencijama.

Kod mjesta Deringaj i Ljubović na području Gračaca u požaru koji je zahvatio travu, niskog raslinje i borovu šumu, a zahvatio je površinu od 150 ha, stavljen je pod nadzor jučer u 18 sati.

Požar na predjelu Kosinjski Bakovac u Ličko-senjskoj županiji, zahvatio je 40 hektara površine. Tijekom dana zatražena je pomoć zrakoplova kanadaira, ali zbog velike udaljenosti od mora i konfiguracije terena nisu mogli djelovati. Kako zračna luka u Otočcu nije ispravna (neravna pista), gašenju iz zraka nisu mogli pristupiti ni airtractori, kaže se u izvještaju Centra.

(Hina) pp dd

Pročitajte više