Državni inspektorat o nadzoru rada nedjeljom

GLAVNI državni inspektor Branko Jordanić na zahtjev predsjednika Vlade a u povodu inicijative Sindikata trgovine i Caritasa da se zabrani rad nedjeljom, dao je nalog za sveobuhvatnu akciju nadzora uvjeta i zakonitosti rada nedjeljom, i poslovnog vremena trgovina i ugostiteljskih objekata, a početkom idućeg tjedna očekuju su prvi rezultati.

Najmanje 80 posto raspoloživih inspektora na cijelom području Hrvatske provjeravat će tijekom 24 sata poštuju li se odluke jedinica lokalne samouprave o radnom vremenu prodavaonica i ugostiteljskih objekata, te odredbe Zakona o radu (ZOR) nedjeljom, priopćio je danas Državni inspektorat.

Protiv poslodavca za koje utvrde da su počinili prekršaj, inspektori će podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, a o nezakonitostima izvijestit će i Poreznu upravu radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

Državni inspektorat podsjeća da rad nedjeljom nije zabranjen - zakonit je ako se obavlja po ZOR-u, koji utvrđuje pravo na tjedni odmor nedjeljom (najmanje 24 sata), a ako radi nedjeljom, radniku se za svaki radni tjedan mora osigurati jedan dan odmora, određen kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu.

Zbog podataka Inspektorata iz proteklih razdoblja, koji upućuju na povećan broj prekovremenih sati u prodavaonicama i rad nedjeljom koji nije plaćen, Državni inspektorat je od početka ove godine pojačao nadzor radnog odnosa, priopćeno je.

U prva četiri mjeseca ove godine 2003. inspektori rada utvrdili su u 4711 nadzora da je 5131 radnik nezakonito radio prekovremeno (u svim djelatnostima).

Godine 2001. obavljeno je 15.710 nadzora, a utvrđeno je da je nezakonito prekovremeno radilo 6275 radnika.

Godine 2002. bilo je 14.282 nadzora, a utvrđeno je da je 8888 radnika nezakonito radilo prekovremeno, ističe se u priopćenju Državnog inspektorata.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.