Državni inspektorat: Puljak napada i blati

Foto: Srećko Niketić, Ivo Čagalj/Pixsell

DRŽAVNI INSPEKTORAT se oglasio nakon što ga je Ivica Puljak na press-konferenciji prozvao.

Naime, Puljak tvrdi da ga je Državni inspektorat kaznio za djelo koje nije počinjeno dok je on bio na vlasti. Nakon što je jučer na Facebooku objavio da je dobio kaznu od 13.272 eura zbog nepravilnosti u dokumentaciji o rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmacija, danas je održao presicu na kojoj je uhljebom prozvao Andriju Mikulića.

"Na čelu Državnog inspektorata se nalazi HDZ-ovac, tipični HDZ-ov uhljeb. Da mu nema HDZ-a, bio bi kruha gladan", kazao je Puljak, koji je potom sve opisao.

DIRH je medijima poslao priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

"Istup Puljka smatramo neprimjerenim"

"U potpunosti smatramo neprimjerenim istup g. I. Puljka koji napada, 'blati' i svojim javnim istupom, bez iznošenja svih relevantnih podataka i činjenica pokušava kompromitirati rad građevinskih inspektora te diskreditirati Državni inspektorat kao instituciju.

U želji da javnost ima sve relevantne informacije o ovoj temi želimo istaknuti kako je Državni inspektorat zaprimio predstavku o radovima koji se izvode na lokaciji Meštrovićevo šetalište 43, Split, na k.č. 9208, 9209/5, 9209/6, 9209/7, 9209/8, 9209/9, 9209/10, 9209/11, 9209/16, 9209/17, 9209/19 k.o. Split, u obuhvatu kompleksa Vila Dalmacija, unutar područja zaštićene prirodne vrijednosti – Park šuma Marjan i zone zaštite 'A' kulturno povijesne cjeline Meje koja ima svojstvo kulturnog dobra.

Inspekcijskim očevidom utvrđeno je kako investitor Grad Split izvodi građevinske radove rekonstrukcije postojećeg sustava vodoopskrbe, odvodnje i hidrantske mreže bez akta kojim se odobrava građenje. Slijedom navedenoga obustavljeno je daljnje građenje postavljanjem posebnog službenog znaka 'ZATVORENO GRADILIŠTE' te je pokrenut upravni inspekcijski postupak.

"Punomoć potpisao Puljak"

Napominjemo kako je zapisnik preuzeo (bez primjedbi na isti) opunomoćenik Grada Splita, a punomoć je potpisao g. I. Puljak.

Kontrolom izvršenja rješenja utvrđen je nastavak izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta bez za to propisanog akta te je slijedom navedenoga građevinska inspekcija u skladu s Naputkom o načinu rada građevinske inspekcije ('Narodne novine', broj: 46/2020 i 80/2020) izrekla novčanu kaznu kojima se izvršenika prisiljava na obustavu građenja. Člankom 142. stavak 2. Zakona o općem upravnom postupku (NN br. 47/09) propisano je da se novčana kazna kojom se pravna osoba prisiljava na izvršenje, izriče rješenjem odgovornoj osobi te pravne osobe.

"Sve navedene okolnosti odvijale su se u mandatu Puljka"

Sve navedene okolnosti odvijale su se u mandatu g. I. Puljka; Grad Split prijavio je gradilište 21. listopada 2021. godine, predstavka koja ukazuje na možebitne nepravilnosti je zaprimljena 31. siječnja 2022. godine, inspekcijski očevid obavljen je 10. veljače 2022. godine, 06. travnja 2022. godine doneseno je Rješenje o uklanjanju, 14. veljače 2023. godine utvrđen je nastavak izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta bez za to propisanog akta.

Kao što smo već nekoliko puta navodili, još jednom ponavljamo, propisi u području gradnje su jasni te se na cijelom teritoriju Republike Hrvatske odnose na sve jednako; bez obzira na političko ili druga uvjerenje. Preuzimanjem dužnosti gradonačelnika Grada Splita, g. I. Puljak, uz prava; nužno treba preuzeti i odgovornost koju ta funkcija zahtjeva, a ne isto svoditi na politiziranje u kojem obmanjuje splitsku i hrvatsku javnost.

Uz to, Državni inspektorat je inspekcijsko tijelo koje utvrđuje činjenice inspekcijskim očevidom te postupa sukladno zakonskim propisima. Ako se g. I. Puljku neki zakonski propisi 'ne sviđaju' (poput Zakona o općem upravnom postupku) može, kao i svi građani sudjelovati u e-savjetovanju, prilikom izmjena i dopuna Zakona, te dati svoj komentar", stoji u priopćenju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više