Državni tajnik ugostio Sanadera na jahti unajmljenoj za 70.000 kn

DRŽAVNI tajnik za e-Hrvatsku Igor Lučić, prošli je tjedan na jahti Jeanneau Prestige 46 ugostio premijera i svoga šefa Ivu Sanadera s kojim se ponosno fotografirao pred novinarima.

Sam događaj ne bi bio toliko zanimljiv da se ne radi o jahti čije unajmljivanje u sezoni stoji oko deset tisuća eura, odnosno iznos se kreće u visini od čak pet mjesečnih osobnih dohodaka državnog tajnika Lučića, piše Business.hr.

Najam 14 metara duge jahte dogovoren je preko jedne čarter agencije u kojoj Businessu nisu htjeli govoriti o detaljima ugovora s Lučićem. Međutim, najam takve jahte u sezoni, odnosno početkom kolovoza, kada je Lučić i ugostio Sanadera, stoji između 9.700 i 10.900 eura.

U Banskim dvorima su potvrdili da nema govora da je jahta unajmljena na račun državnog troška, već se radi o Lučićevom aranžmanu koji je on platio ili će platiti iz svog džepa.

Lučićeva rastrošnost je njegov problem

Zorislav Antun Petrović, predsjednik udruge Transparency International Hrvatska (TIH), je rekao da u načelu državni dužnosnik ne smije biti u obvezi ni prema kome, pa tako ni prema svojem podređenom službeniku.

"Kada je riječ o primanju darova, kao poklona, usluga ili ugošćivanja, elementarno je pitanje je li ugošćeni dužnosnik donosio odluke od javnog interesa koje su vezane za osobu koja plaća, odnosno može li taj poklon utjecati na donošenje odluka vezanih uz tog darovatelja. Idealna bi situacija bila ona u kojoj dužnosnik ni na koji način ne duguje podređenome", ističe Petrović te dodaje da u Lučićevoj rastrošnosti ne vidi nešto sporno.

"Neupitno je pravo svakog građanina da svoj zakonito stečeni novac troši kako želi sve dok ne ugrožava pravo, zdravlje i mir drugih građana. Ako Lučić ima dužnosničku plaću, a troši puno više, to je njegov problem", zaključuje šef TIH-a Zorislav Antun Petrović.

R.I.
Foto: Index

Pročitajte više