Državno odvjetništvo podnijelo istražni zahtjev protiv drugog čovjeka HRT-a!

 

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Dubrovniku podnijelo je istražni zahtjev protiv Siniše Grgića, Davora Lauca i Mare Musladin, kao i francuskog državljanina Guya Maranzana, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

U službenom priopćenju DORH-a nisu navedena imena ni inicijali već samo godina rođenja, no kako saznajemo, riječ je o aferi Otok znanja, odnosno pokušaja preprodaje Hotela Koločep iza kojeg stoji drugi čovjek HRT-a Siniša Grgić, koji je zamjenik predsjednika Vijeća HRT-a.

> Drugi čovjek Prisavlja na udaru: HFP čeka kraj istrage DORH-a i Uskoka

> Potvrda iz HFP-a: Siniša Grgić i njegov Otok znanja ostaju bez Hotela Koločep

> Siniša Grgić s HRT-a pod istragom zbog kriminala na Otoku znanja

> Nakon godinu dana upozoravanja, HFP u čudu: Otok znanja ne može plaćati kredite

> In memoriam: Godinu dana nakon Meastra, HFP i dalje lovi u mutnom oko Otoka znanja

"Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici tijekom 2008. godine u Dubrovniku i Zagrebu, koristeći se ovlastima odgovorne osobe trgovačkog društva, pri zaduživanju i raspolaganju sredstvima mimo interesa društva i na njegovu štetu drugoj pravnoj i fizičkoj osobi priskrbili sredstva u ukupnom iznosu od oko 4,387.770,00 kuna. Nastavlja se provođenje kriminalističke obrade u svezi stjecanja vlasništva nad dionicama i poslovanja tog trgovačkog društva", stoji u službenom priopćenju Državnog odvjetništva.

Podsjetimo kako je Index u više navrata upozoravao da se sprema prodaja dijela nekretnina koje su trebale završiti kao vlasništvo tvrtke Chadelus d.o.o. iz Splita, i to bez pristanka Hrvatskog fonda za privatizaciju. U javnosti je tada izašao ovjereni dokument o prodaji imovine splitskom Chadelusu u vlasništvu Irca Arthura McQuade Hughesa, koji će tvrtki posuditi 1,1 milijun eura uz "lihvarsku" kamatu koja je narasla na 2,4 milijuna eura. Kako HTP Koločep nije mogao plaćati kamate, irski fond "sjeo" je na nekretnine.

Markota za Index: Bilo je tu više nezakonitosti

Željko Markota koji je izbačen iz društva Otok znanja potvrdio je jučer Indexu kako je bilo više nepravilnosti i kršenja zakona, a osim same preprodaje i nepridržavanja ugovornih obveza iz 2005. godine, sporno je i krivotvorenje isprava na skupštinama dioničara Hotela od strane Grgića i Lauca.

Grgić i Lauc zloupotrebljavali su drugim osobama položaj tako što su ugovarali štetne poslove za Hotele i nepostojeće za Otok znanja, tvrdi Markota dodajući kako su izvršavali ilegalne transakcije novca i kršili zakon o privatizaciji.

Hrvatski fond za privatizaciju odlučio je Hotele Koločep vratiti državi, a čeka kraj istrage DORH-a.

Grgić s ministrom Popijačem na kavi

Slučajno ili ne, Grgić je prošlog tjedna viđen na kavi s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem, a za sada je nepoznata tema razgovora. Kasnije im se pridružio pomoćnik ravnatelja HTV-a za ekonomske poslove Damir Novinić koji je nedavno tijesno izgubio u utrci za ravnatelja HRT-a. 

Pročitajte više