Državno odvjetništvo u Rijeci o Sindičiću: Ne komentiramo odluke stranih i domaćih sudova

Foto: Hina

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Rijeci, koje je od Španjolske zatražilo izručenje Vinka Sindičića sumnjajući da je lažno svjedočio u Münchenu, odbilo je komentirati odluku suda u Madridu da se bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe ne izruči Hrvatskoj te još uvijek čeka sudsko rješenje.

„Državno odvjetništvo ne komentira odluke sudova bilo domaćih bilo stranih. Nakon što zaprimimo sudsku odluku razmotrit ćemo ju sukladno odredbama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije“, napisao je u e-mailu Darko Karlović, zamjenik županijske državne odvjetnice u Rijeci.

Istražni sud u Madridu u ponedjeljak je odbio izručiti 72-godišnjeg Sindičića uhićenog 9. studenoga u gradu Burgosu na sjeveru zemlje. Tročlano sudsko vijeće smatra da ga Španjolska nije dužna izručiti Hrvatskoj ako ga za lažno svjedočenje i prijavu kaznenog djela ne traži Njemačka na čijem teritoriju je održano suđenje i navodno kazneno djelo.

Svjedok na suđenju

Sindičić je bio svjedok na suđenju suradniku jugoslavenske tajne policije UDBE Krunoslavu Pratesu osuđenom u Münchenu 2008. godine na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u garaži u mjestu Wolfrathausen pored Münchena 1983. godine.


Prates je bio optužen za davanje ključa garaže Josipu Perkoviću, jednom od čelnika UDBE, koji se zajedno s drugim dužnosnikom Zdravkom Mustačem nalazi na optuženičkoj klupi u Münchenu.

Izdana međunarodna tjeralica

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je lažnim svjedočenjem Sindičić ugrozio njegovog klijenta optuženog za organizaciju ubojstva. Na traženje Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci raspisana je međunarodna tjeralica u veljači 2014. godine.

Sindičić je uhićen prije dva mjeseca u centru Burgosa, u blizini ureda svog odvjetnika, te je odbijao izručenje Hrvatskoj. U ponedjeljak je pušten na slobodu, a njegov španjolski odvjetnik Juan-Manuel García Gallardo u petak nije odgovorio na upit Hine. Španjolska državna odvjetnica Carmen Monfort koja je tražila njegovo izručenje rekla je u četvrtak da je odluka korektna.
Vinko Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog atentata na hrvatskog emigranta Nikolu Štedula 1988. godine u Škotskoj gdje je odslužio dvije trećine zatvorske kazne. U Zagrebu mu je 2000. godine suđeno zbog ubojstva emigranta Brune Bušića u Parizu 1978. godine ali je oslobođen optužbe.

Pročitajte više