DSHV: Bunjevci i Šokci su "umjetne nacije"

NACIONALNO vijeće Bunjevaca u Srbiji i Crnoj Gori (SCG), koje negira hrvatsko podrijetlo pripadnika te zajednice, najavilo je da će podnijeti kaznenu prijavu protiv predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petra Kuntića zbog njegove izjave da su Bunjevci i Šokci "umjetne nacije".

Kuntić je prošloga tjedna na proslavi petnaeste obljetnice postojanja DSHV-a, kojoj su prisustvovali predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i Srbije Boris Tadić, izjavio da su u Srbiji od Bunjevaca i Šokaca stvorene umjetne nacije "da bi se unio razdor u hrvatski korpus".

Reagirajući na prijetnje kaznenom prijavom predsjedniku stranke Petru Kuntiću, DSHV je u utorak priopćio da zbog takvih napada neće promijeniti stajalište o pripadnosti vojvođanskih Bunjevaca hrvatskom narodu.

"Cilj naše stranke je zaštita interesa Hrvata bunjevačkog roda i to će i ubuduće činiti bez obzira na znanstveno potpuno neutemeljene tvrdnje da Bunjevci nisu Hrvati. Pri tome se nećemo osvrtati na mišljenje pojedinih političkih karijerista, nego samo na znanost jer ako su Bunjevci Hrvati u BiH, Hrvatskoj i Mađarskoj, onda su to i u Republici Srbiji", zaključuje se u priopćenju DSHV-a.

U Srbiji živi nepunih 20.000 deklariranih Bunjevaca, naseljenih uglavnom u Subotici i okolici, koje zastupa Nacionalno vijeće Bunjevaca u SCG.

Krovna tijela Hrvata u Srbiji smatraju da bunjevačke institucije svojim djelovanjem pridonose asimilaciji Hrvata umjesto očuvanju njihova identiteta.

Pročitajte više