DSHV od srbijanskih državnih tijela traži reakcije na govor mržnje

Zbog napada Srpske radikalne stranke na srbijansku ministricu poljoprivrede zbog njezina hrvatskog podrijetla, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zatražio je u utorak od srbijanskih državnih tijela da reagiraju na govor mržnje predstavnika stranke haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Tvrdnje SRS-a da je otac ministrice Ivane Dulić Marković bio utemeljitelj HDZ-a u Subotici DSHV je ocijenio neistinitima jer u tom gradu nikada nije osnovana podružnica HDZ-a.

Interese Hrvata u Srbiji od godine 1990. zastupa DSHV u skladu sa zakonima domicilne zemlje, zaključuje u priopćenju ta stranka i dodaje da ministričin otac nije sudjelovao u njezinu utemeljenju.

Od izgovorenih neistina "držimo mnogo opasnijim govor mržnje prema hrvatskome stanovništvu u zemlji jer je odrednica hrvatski uzeta kao a priori neprijateljska kvalifikacija", upozorava DSHV.

Stranka je pozvala mjerodavna pravosudna i druga državna tijela da pokrenu pravne i političke postupke prema nositeljima govora mržnje i kleveta "jer bi suprotno značilo da se Srbija vraća u razdoblje anticivilizacijskih tokova 90-ih, kojima se danas sudi u Den Haagu".

Osim osude stranke G17 plus, čiji je Ivana Dulić Marković član, i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, nitko se u Srbiji tim povodom nije oglasio.

Dužnosnici Srpske radikalne stranke, haškog optuženika Vojislava Šešelja, nekoliko su puta napadali ministricu Dulić Marković zbog njezina hrvatskog podrijetla, a najnoviji napad dogodio se u ponedjeljak, kada su ustvrdili da joj je otac bio utemeljitelj HDZ-a u Subotici.

Pročitajte više