DSV nije imao milosti: Sutkinja iz Trogira ostala bez posla!

DRŽAVNO sudbeno vijeće razriješilo je dužnosti Nelu Šosteru, sutkinju trogirskog Općinskog suda! Protiv Šostere je lani poveden stegovni postupak jer se otkrilo da je neke presude objavila, ali nije napisala, dok je u nekim postupcima zaključila raspravu, ali nije objavila presudu. Problem je što su takvi predmeti godinama čučali u ladici. Utvrđeni su propusti u čak 18 predmeta.

Razriješili je, a norma 159 posto?!

DSV nije imao milosti za sutkinju Šosteru, razriješili su je dužnosti, premda su njezin šef, predsjednik trogirskog suda Ivan Tironi i sudačko vijeće u Splitu bili za novčano kažnjavanje. Naime, utvrdili su da je sutkinja Šostera bila preopterećena. Radila je istovremeno zemljišno-knjižne spise i kaznene predmete, a uz to je bila i vršiteljica dužnosti predsjednice suda, što, inače, nije htjela.

Imala je i obiteljskih problema. Dok je nisu preopteretili, sudački rad Nele Šostere bio je besprijekoran, ustanovili su. Kako je Index već pisao, unatoč evidentiranim propustima, sutkinja Šostera značajno je prebacivala normu. Čak 159 posto!

Argumente sudačkog vijeća iz Splita, DSV međutim nije uvažio te su se odlučili za najdrastičniju kaznu, tj. razrješenje. Odluka nije pravomoćna te Šostera ima mogućnost žalbe. 

Gdje je kontrola?

Uvijek se u ovakvim prigodama postavi pitanje kako je bilo moguće da spisi godinama stoje nezaključeni. Neki su skupljali prašinu pet godina! To je naprosto nevjerojatno, pošto svaki sudac ima iznad sebe nekoliko razina koje provjeravaju njegov rad. Šef odjela, šef suda, viši sud, predsjednik višeg suda... Očito je da se nešto mora mijenjati, jer je teško povjerovati da je slučaj Nele Šostere usamljen.

Pročitajte više