DSV pokrenuo stegovni postupak protiv supetarske sutkinje Domić

DRŽAVNO sudbeno vijeće (DSV) danas je pokrenulo stegovni postupak protiv sutkinje i bivše predsjednice supetarskog Općinskog suda Ivane Domić i privremeno je na tri mjeseca udaljilo s dužnosti na kojoj je, kako se sumnja, pojedincima pogodovala da nezakonito postanu vlasnici zemljišta na Braču.

Stegovni postupak pokrenut je iza zatvorenih vrata i bez prisustva osumnjičene sutkinje. Kao razlog njenog nedolaska predsjednik DSV-a Milan Gudelj naveo je da sutkinja nije preuzela poziv, iako je on poslan na tri adrese.

"Vijeće je pokrenulo stegovni postupak unatoč sutkinjinoj neprisutnosti, jer za to postoje zakonske mogućnosti", kazao je Gudelj u kratkoj izjavi za novinare nakon donošenja odluke. Pritom je izbjegao konkretno odgovoriti što je kao razlog pokretanja postupka u svom zahtjevu naznačio predsjednik splitskog Županijskog suda Igor Benzon.

Gudelj je tek rekao da je stegovni postupak pokrenut zbog djela iz drugog stavka 20. članka Zakona o DSV-u, odnosno zlouporabe položaja ili prekoračenja službene ovlasti. Uz zahtjev za stegovnim postupkom Benzon je zatražio da se Ivanu Domić i razriješi sudačke dužnosti.

Novo ročište u stegovnom postupku protiv sutkinje koju je zbog zlouporabe položaja i ovlasti policija već kazneno prijavila, a ministrica pravosuđa zbog nepravilnosti u radu razriješila dužnosti predsjednice suda, zakazano je za 17. veljače.

Sutkinju Domić splitska je policija u rujnu kazneno prijavila zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Ona se tereti da je u postupcima vezanima za ispravku uknjižbe vlasnosti preko reda uzimala veći broj predmeta i zbog izostanka pravih vlasnika, koji za postupak uopće nisu ni znali, protuzakonitim presudama dodijelila zemljišta osobama kojima ono ne pripada. Vlasnike zemljišta time je, tvrdi policija, oštetila za višemilijunske iznose.

Nepravilnosti u njenom radu u studenom prošle godine potvrdilo je i povjerenstvo Vrhovnog suda te Sudačko vijeće splitskog Županijskog suda, nakon čega ju je ministrica pravosuđa razriješila dužnosti predsjednice suda.

Pročitajte više