DSV skinuo imunitet sucu osumnjičenom za primanje mita

Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je iza zatvorenih vrata skinulo imunitet sucu i predsjedniku Općinskog suda u Gvozdu Zvonimiru Josipoviću, osumnjičenom za primanje mita.

Skidanje imuniteta prošlog je tjedna od DSV-a zatražio Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), koji istragu protiv Josipovića želi provesti zbog sumnji da je počinio tri kaznena djela primanja mita.

Predsjednik DSV-a Milan Gudelj novinarima je nakon objavljivanja odluke kazao da to tijelo nije ulazilo u bit spora. "Na DSV-u i nije odlučivanje o tome je li Josipović kriv ili ne, već je skidanjem imuniteta samo omogućeno provođenje istrage", kazao je Gudelj.

Na pitanje zbog čega je odluka donesena iza zatvorenih vrata kada je rad DSV-a javan te zašto mediji nisu niti obavješteni o održavanju sjednice, Gudelj je kazao da javnom sjednicom nisu željeli ugroziti istragu u kojoj se Josipović tek treba izjasniti o navodima iz USKOK-ova istražnog zahtijeva.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, USKOK je istragu zatražio nakon prijave tri osobe koje tvrde da ih je sudac tražio, a od njih dvije i primio mito za usluge vezane uz njihove predmete koje su vodili na sudu u Gvozdu. Tisak piše i da je sumnju u kriminalnu aktivnost suca potaknuo popis njegove imovine, čija vrijednost navodno dostiže 1,4 milijuna kuna i koju je navodno kupio gotovinom. Navodno posjeduje stan i poslovni prostor u Poreču, stan u Zagrebu i zemljište u Topuskom, gdje trenutno koristi i općinski stan.

Nakon izbijanja afere, krajem prošlog tjedna, osumnjičeni sudac nije ništa želio komentirati rekavši da najprije želi obaviti razgovore s predsjednikom Vrhovnog suda i u Ministarstvu pravosuđa.

Za službenu ili odgovornu osobu koja zatraži ili primi mito Kaznenim zakonom predviđena je kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora te oduzimanje novca ili druge vrijednosti koju je dobila mitom.

(Hina) xam yln

Pročitajte više