Dublin: Pojačane mjere sigurnosti uoči sutrašnje svečanosti

MJERE sigurnosti u glavnome irskom gradu znatno su pojačane uoči sutrašnjeg povijesnog proširenja EU na deset novih članica i dolaska u Dublin 25 predsjednika država članica Europske unije, izvijestile su agencije.

Angažirano je više od 5.000 policajaca, među kojima 1.000 pripadnika interventne policije, a više od 2.500 vojnika bit će razmješteno po cijelome gradu kako bi pomoglo policiji, budući se na ulicama Dublina u subotu očekuje nekoliko tisuća antiglobalista. Pripadnici mornarice patrolirat će uz obalu, a zračne vojne snage bit će angažirane u dublinskoj zračnoj luci.

Gradski park Phoenix, smješten u neposrednoj blizini Farmleigh Housea gdje će se u subotu na svečanosti okupiti svi visoki dužnosnici bit će zatvoren 36 sata, a prvi put u 174 dugoj povijesti zatvorit će se i dublinski zoološki vrt, smješten također u blizini.

Vlasnicima trgovina u središtu grada savjetovano je da pooštre mjere sigurnosti. Policija je od kolega iz sjeverne Irske posudila vozila s vodenim topovima koji mogu primiti 30 tona vode, no istaknuli su kako će ih upotrijebiti samo u krajnjem slučaju.

Prosvjednici smatraju da je svota od četiri milijuna eura uložena u osiguranje sutrašnje svečanosti pretjerana. Policija strahuje da bi u Dublin iz inozemstva moglo stići oko 300 stranih osoba koje bi mogle potaknuti incidente.

Pročitajte više