Dubravka Ugrešić u Splitu predstavila roman "Ministarstvo boli"

Jedna od najpoznatijih i najuspješnijih hrvatskih književnica s inozemnom karijerom Dubravka Ugrešić predstavila je večeras u Splitu svoj novi roman "Ministarstvo boli" u izdanju zagrebačke "Biblioteke 90 stupnjeva".

Riječ je o ljubavnom romanu sa sretnim završetkom čija se radnja događa u Amsterdamu tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji, kazala je autorica na predstavljanju u knjižari "Miroslav Krleža". Priča je to o ljubavi s političkom pozadinom ili o politici s ljubavnom pozadinom, nastavila je, jer glavni su likovi romana ljudi s prostora bivše Jugoslavije koje je "bolest rata" dislocirala, odnosno, dovela ih u drugu zemlju. Kroz roman pratimo njihove pokušaje snalaženja, razmišljanja, međusobne odnose.

Autorica je turneju predstavljanja romana u deset gradova počela u Splitu, nastavlja je na Krku, a završava u Zagrebu. Ovo je prvi put, inače, da se Dubravka Ugrešić koja živi i piše u Amsterdamu nakon dugo vremena susreće s hrvatskom publikom.

Roman "Ministarstvo boli" pojavljuje se, također nakon dugo vremena, najprije u Hrvatskoj i istodobno u Srbiji, kazao je predstavnik izdavača.

Dubravka Ugrešić autorica je knjiga kratkih priča "Poza za prozu" i "Život je bajka", romana "Štefica Cvek u raljama života", "Forsiranje romana-reke" i "Muzej bezuvjetne predaje" te nekoliko zbirki eseja. Bavi se i znanstvenim radom, a objavila je i nekoliko knjiga za djecu, televizijskih i filmskih scenarija i jednu kazališnu dramu. Njezine su knjige prevedene na gotovo sve europske jezike i nagrađivane u Švicarskoj, Nizozemskoj, Austriji i Njemačkoj. Živi u Amsterdamu te piše za europske novine i časopise te povremeno predaje na više američkih sveučilišta.

(Hina) xdstr ymć

Pročitajte više