Dubrovnik: 60.000 vjernika dočekalo Svetog Oca

PAPA Ivan Pavo II. danas je za euharistijskog slavlja u gruškoj luci proglasio blaženom Mariju Propetog Isusa Petković, nakon što ga je dubrovački biskup Želimir Puljić pozvao da ubroji među blaženice utemeljiteljicu Družbe Kćeri Milosrđa Mariju Propetog Isusa Petković.

"Mi, udovoljavajući želji Našeg brata dubrovačkoga biskupa Želimira Puljića te brojne druge braće u biskupstvu i mnogih vjernika, pošto smo razmotrili mišljenje Zbora za proglašenje svetih, Našom apostolskom vlašću dopuštamo da se službenica Božja Marija Propetoga Isusa Petković od sada naziva blaženom i da se svake godine na dan njezina rođenja za nebo, 9. srpnja, može slaviti njezin spomen na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga", rekao je Sveti Otac proglašavajući Mariju Petković blaženom.

Nakon svečanog proglašenja blaženom otkrivena je slika blažene Marije Propetog Isusa Petković, postavljena na oltaru u gruškoj luci.

Pozdravljajući vjernike sa njihovim svećenicima i biskupima, Papa je istaknuo kako je sjećajući se svoga prethodnika Pija IV., koji je u Dubrovniku bio nadbiskup, s radošću došao u "ovaj stari i slavni grad Dubrovnik, što stoji ponosan na svoju povijest i na svoju baštinu slobode, pravde i promaknuća općega dobra".

O tome, kako je istaknuo Sveti Otac, svjedoče u kamen upisane riječi nad vratima tvrđave svetoga Lovrijenca: "Sloboda se ne prodaje ni za sve blago svijeta", i one na vratima Vijećnice u Kneževu dvoru: "Zaboravite vlastite probitke i skrbite za zajedničko dobro".


"Želja mi je da baština ljudskih i kršćanskih vrijednosti, što se je nagomilala tijekom minulih stoljeća, i dalje, uz Božju pomoć i pomoć vašega Parca, Svetoga Vlaha, bude najdragocjenije blago puka ove zemlje", istaknuo je Papa.

Govoreći o Mariji Propetog Isusa Petković, Sveti je Otac rekao kako ga njezin lik vodi k razmišljanju o svim hrvatskim ženama, o suprugama i sretnim majkama te onima koje su zauvijek obilježene tugom zbog gubitka koga iz svoje obitelji u strašnome ratu iz devedesetih godina prošloga stoljeća ili pak zbog kakva drugoga gorkog događaja koji ih je pogodio.

"Vrtoglavi tijek suvremenoga ljudskog života može dovesti do zamagljenja i čak do gubitka onoga što je ljudsko", istaknuo je Papa, dodavši kako je možda našemu dobu kao ni jednomu drugom razdoblju povijesti potrebna "ona umnost žene, koja će jamčiti osjetljivost za čovjeka u svakoj prigodi".

Sveti je Otac pozvao hrvatske žene da nastave gledati na svaku osobu očima srca te joj idu u susret i budu uz nju osjetljivošću što je vlastita majčinskome osjećaju.

"Vaša je nazočnost prijeko potrebna u obitelji, u društvu, u crkvenoj zajednici", poručio je Papa.

Propovijed je često prekidana dugotrajnim pljeskom okupljenih vjernika.

U misnom slavlju sudjeluju i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić te koelnski kardinal Joakim Meisner, dubrovački i drugi hrvatski biskupi, kao i biskupi koji su s hodočasnicima došli iz drugih zemalja i brojni svećenici.


Misi nazoče i predstavnici drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj te predstavnici hrvatske državne vlasti, predvođeni predsjednikom RH Stjepanom Mesićem.

Na misnom slavlju sudjeluje oko 60.000 vjernika, pristiglih u 500 autobusa, iz čitave Hrvatske, BiH, Crne Gore, Vojvodine, Ukrajine i Slovenije, te hodočasnici iz Paragvaja, Argentine, Čilea i Perua.

Papa Ivan Pavao II. u 10,40 sati stigao je u luku Gruž, gdje ga je dočekalo više od 50 tisuća vjernika.Skupa s njim u papamobilu bili su dubrovački biskup Želimir Puljić i osobni tajnik Stanislaw Dziwisz.

Papa će oko 17,30 sati, na putu do zračne luke, proći Stradunom i zaustaviti se pred crkvom sv. Vlaha, gdje bi trebao pustiti golubice mira.

Na Krk se Papa vraća u 19,40 sati, a u Bogoslovno sjemenište, svoju rezidenciju tijekom boravka u Hrvatskoj, oko 20 sati.

Papin posjet Dubrovniku prati oko 300 akreditiranih novinara te 80 fotoreportera i snimatelja domaćih i stranih medija.

Pročitajte više