Dubrovnik će gradski bazen grijati dizalicom topline: "Uštedjet ćemo milijun kuna"

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

UGRADNJOM modernog sustava obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom u strojarnicu gradskog bazena Dubrovnik će uštedjeti milijun kuna godišnje, istaknuto je danas na predstavljanju projekta u dubrovačkim Lazaretima.

Moderni bi sustav tzv. dizalice topline trebao zamijeniti staru fosilnu tehnologiju lož-ulja. Ova rekonstrukcija dio je projekta "Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku".

Financiran je s 1.5 milijuna eura, od čega 1.2 milijuna bespovratno, u sklopu programa "Energija i klimatske promjene" u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021.

"Milijun kuna više za sport i djecu"

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je Gradska uprava svjesna izazova snažnog rasta cijene energenata i dodao kako je, unatoč vladinim mjerama ograničenja tih cijena za javne ustanove, i dalje vidljiv taj utjecaj.

"Ugradnjom novog sustava uštedjet ćemo milijun kuna, pa će dubrovački sport i djeca imati milijun kuna više. Uz to, unaprijedit ćemo sportsku infrastrukturu", rekao je Franković.

Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, a projektni su partneri Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski institut Hrvoje Požar.

Pročitajte više