Dubrovnik dobio novu pedijatrijsku ambulantu, vodi je doktorica iz Pule

Foto: Hina

PEDIJATRIJSKA ambulanta otvorena je danas u najvećem dubrovačkom naselju Mokošica, u prostoru koji je dubrovačkom Domu zdravlja ustupio i adaptirao Grad Dubrovnik, a opremila Zaklada Blaga djela.

Grad Dubrovnik osigurao je i plaću za liječnicu i medicinsku sestru za prvih godinu dana rada te osigurao i uredio stan za pedijatricu. Ukupno ulaganje iznosi više od dva milijuna kuna.

Pedijatrijska ambulanta smještena je u prostoru od 150 metara četvornih, podijeljenom u dvije cjeline: ordinaciju logopeda s ulazom i čekaonicom te ambulantu s ordinacijom pedijatra, uredom medicinske sestre, a planirani su i odvojeni ulazi za zdravu i bolesnu djecu. Ulazni plato je hortikulturno uređen, a omogućen je i pristup osobama s poteškoćama u kretanju.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako je ambulanta u Mokošici, koja ima više od deset tisuća stanovnika, uvrštena u vrh zahtjeva građana prema gradskoj upravi.
„U suradnji sa Županijom i Domom zdravlja Dubrovnik došli smo do rješenja. U međuvremenu smo osigurali prostor, izradili projekt i sve uredili. Ovo ne bi bilo moguće da nismo pronašli liječnicu koja nam je stigla iz Pule“, rekao je Franković, koji je najavio i skori angažman logopeda.

"Dubrovačko-neretvanska županija ima dobru kvalitetu zdravstva"

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić projekt je ocijenio odličnim za Dubrovnik i cijelu županiju.

„Imamo problem nedostatka liječnika, njihova smještaja, a u suradnji s gradovima i općinama to pokušavamo riješiti. Sufinanciramo stanovanje gostujućih liječnika, a nedostatak liječnika pokušat ćemo riješiti povećanim stipendiranjem“, istaknuo je Dobroslavić.

Dubrovačko-neretvanska županija ima dobru kvalitetu zdravstva, a liječnici i medicinske sestre posao odrađuju dobro i predano, ocijenio je.

Župan je ujedno najavio završetak projekta Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Dubrovnik te početak projekta dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću.
„Nismo odustali od projekta izgradnje stanova za liječnike. Siguran sam da ćemo pronaći neki model. Razmatramo više prijedloga lokacije“, dodao je Dobroslavić.

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan istaknuo je kako postoji obveza od 250 ugovorenih pacijenata, a cilj je dostići 1250 pacijenata kako bi financiranje plaća preuzeo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

„Imamo stotinjak ugovorenih pacijenata, ali ćemo ugovoriti tim bez nositelja. Potom ćemo moći dalje dizati broj do punog broja“, rekao je Bazdan.

Pedijatrica dr. Miljenka Crnčić Orlić, sa subspecijalizacijom iz dječje kardiologije te s 33 godine radnog iskustva, u Dubrovnik je stigla iz Pule.

„Ponosna sam što sam uspjela doći ovdje. Grad mi je omogućio da dođem s obitelji, tako da se ugodno osjećam. Sve što mi je najavljeno je i ostvareno, a bitno mi je da imam i podršku kolegica. Jedva čekam početi raditi“, izjavila je Crnčić Orlić.

Pročitajte više