Dubrovnik: o ulozi vjerskih zajednica u odgoju za mir

"Doprinos i uloga vjerskih zajednica u odgoju za mir" bila je temom večeras u Dubrovniku u samostanu sv. Klare održane tribine na kojoj su o katoličkom, islamskom, pravoslavnom i židovskom doprinosu miru govorili župnik fra Josip Sopta, dubrovački imam Salkan Herić, paroh Slavko Zorica i glavni rabin u Hrvatskoj Kotel DaDon.

Govoreći o katoličkom pogledu na tu temu, fra Josip Sopta kazao je kako je upravo Dubrovnik primjer koji još u dalekoj povijesti svjedoči o suživotu, navevši da dubrovačka sinagoga datira iz 1352. te kako su Dubrovčani uspješno stoljećima trgovali s ondašnjim turskim carstvom.

Velike promjene u katoličanstvu, kazao je Sopta, dogodile su se u drugoj polovici prošloga stoljeća kad je Ivan Pavao II. uspostavio dobre kontakte s islamom, pravoslavljem i židovstvom.

Imam Salkan Herić istaknuo je da je islam duboko privržen miru te da islam osuđuje svaku mržnju, a svi islamski propisi teže odgoju čovjeka te suzbijanju poroka i negativnosti.

Paroh Slavko Zorica naglasio je kako je mir nešto najdragocjenije na svijetu i uvjetovan je moralnošću i slobodom.

Glavni rabin u Hrvatskoj Kotel Da-Don rekao je kako svijet počiva na trima načelima - zakonu, istini i miru - a upravo je židovstvu mir način života, cilj i sredstvo.

"Danas vidimo kako mnogi duhovni vođe upotrebljavaju religiju na vrlo loš i agresivan način - za terorizam - te treba paziti da ne miješamo vjeru i politiku", ocijenio je glavni rabin u Hrvatskoj.

(Hina) yhš xvkn

Pročitajte više