Dubrovnik: Seminar o liječenju akutnih leukemija

U DUBROVNIKU danas počinje seminar "Novi trendovi u liječenju akutnih leukemija" na kojemu će 60ak predavača, među kojima su vodeći europski i američki hematolozi, predstaviti najnovija dijagnostička i terapijska dostignuća u liječenju tih krvnih bolesti.

Na skupu će sudjelovati između 300 i 350 stručnjaka, među kojima i liječnici jednog od vodećih centara za liječenje leukemije u američkom gradu Houstonu, te predstavnici europskog udruženja za liječenje leukemije sa sjedištem u Bruxellesu, najavio je predsjednik organizacijskog odbora Boris Labar.

Vodeći hematolozi iz Poljske, Češke, Madžarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske po prvi će puta, kaže Labar, predstaviti zajedničke rezultate u liječenju akutne leukemije, koji su zasad iznimno dobri, te ih usporediti s uspješnošću liječenja u zemljama zapadne Europe, s obzirom na prisutne razlike u ekonomskim mogućnostima.

Na skupu će biti predstavljene i nove tehnike liječenja akutne leukemije - tzv. genska ekspresija te dijagnostičke mogućnosti pomoću DNA čipa.

"To je prigoda da uspostavimo bolju suradnju i prioritete za budući rad na tom području", ističe Labar.

U Hrvatskoj se svake godine bilježi između 400 i 500 novooboljelih od nekog oblika leukemije, bolesti visoke smrtnosti ne otkrije li se u roku od tri mjeseca.

Labar kaže da je ipak učinjen veliki napredak u terapiji pa je kod oboljelih mlađih od 50 godina moguće izlječenje. Međutim, 80 posto oboljelih je u staračkoj dobi gdje zasad nema pomaka u liječenju budući da su kod njih oštećeni i drugi organi.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više