Dubrovnik: Završen Svjetski kongres o kemijskom terorizmu

U DUBROVNIKU je danas završio II. svjetski kongres o kemijskom, biološkom i radiološkom terorizmu.

U radu skupa sudjelovalo je više od 200 sudionika iz 35 zemalja, koji su izmijenili iskustva i praktična znanja medicinskog postupka nakon mogućeg djelovanja biološkim, radiološkim ili kemijskim oružjem.

Koordinator kongresa Zvonko Orahovec kazao je da je taj skup upozorio i na nepoštivanje konvencija i pitanje sigurnosti kad je posrijedi moguća uporaba kemijskog oružja, posebno u zračnim lukama koje nemaju elaborate i ne predviđaju kemijsku opasnost, rekao je Orahovec. Dodao je kako je utvrđeno da u mnogima ni osoblje nije educirano odnosno da nema zaštitnih sredstava kad je riječ o kemijskom oružju.

U ovom trenutku, rečeno je, u svijetu ima više od 250 tisuća tona bojnih otrova, a samo je nekoliko kilograma dostatno da se počini neprocjenjiva šteta. "Neprijatelj danas može biti bilo tko jer je s malo novca moguće mnogo toga učiniti", kazao je Orahovec.

Hrvatska je treći put domaćin takvu skupu nakon 1998. i 2001., a kongres je popraćen i izložbom zaštitne opreme i drugih sredstava koja su prijeko potrebna u slučaju kemijskih, bioloških i radioloških djelovanja.

Pročitajte više