Dugin: Kći mi je rekla - tata, osjećam se kao heroj. Umrla je za rusku pobjedu

Foto: EPA

ALEKSANDAR Dugin, ruski filozof i bliski saveznik Vladimira Putina, održao je govor na komemoraciji za svoju kćer Darju u Moskvi, u kojem je rekao da je ona "umrla za svoju zemlju". "Umrla je za našu pobjedu, našu rusku pobjedu, za pravoslavlje naše zemlje, naše države", rekao je.

Podsjetimo, Dugina je ubijena u subotu u eksploziji na periferiji Moskve. "Od djetinjstva njezine prve riječi, koje smo ju naravno učili, bile su Rusija, naša država, naš narod, naše carstvo", rekao je Dugin.

"Nije imala straha, a posljednje što mi je rekla, kad smo razgovarali na Festivalu tradicije, bilo je: 'Tata, osjećam se kao ratnik, osjećam se kao heroj. Želim biti takva, ja ne želim drugu sudbinu. Želim biti sa svojim narodom, sa svojom državom'", rekao je Dugin.

"Na mom zadnjem predavanju bili smo jedno pored drugoga i rekao sam joj da je naša povijest stalna borba svjetla i tame. Bog i njegov protivnik", dodao je. Dugin je rekao da je "mogao osjetiti koliko je sretna" nakon što ju je Rusija odlikovala posmrtnim Ordenom za hrabrost.

Putin: Podao, okrutan zločin

Ruski predsjednik uputio je jučer izraze sućuti Dugininoj obitelji.

"Podao, okrutan zločin prekinuo je život Darje Dugine, bistre, talentirane osobe pravog ruskog srca – ljubazne, pune ljubavi, suosjećajne i otvorene. Novinarka, znanstvenica, filozofkinja, ratna izvjestiteljica, ona je pošteno služila narodu", rekao je Putin.

Denis Pušilin, čelnik Narodne Republike Donjeck, također je izrazio sućut i pohvalio Dugininu potporu regiji Donbas, rekavši da je "bez straha došla u zapaljene gradove Republike kako bi svijetu rekla istinu o tome što se događa u našoj zemlji". 

Rusija je za ubojstvo Dugine okrivila ukrajinske specijalne službe. Ukrajina je zanijekala bilo kakvu umiješanost u Duginino ubojstvo, nazivajući tvrdnje ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) izmišljotinama.

Političari je opisali kao "mučenicu"

Političari, kolege nacionalisti i prijatelji prošli su pokraj tamnog drvenog lijesa u dvorani moskovskog TV centra kako bi se oprostili od Dugine, položili cvijeće i izrazili sućut njezinim roditeljima koji su sjedili u blizini.

Velika crno-bijela fotografija ubijene 30-godišnje žene, koja je radila kao novinarka i komentatorica nacionalističkih medija, visjela je na crnom zidu iza njezina lijesa dok je u pozadini svirala tmurna glazba.

Konstantin Malofejev, bliski obiteljski prijatelj i bogati ultranacionalistički poslovni tajkun, pozdravio je ubijenu ženu kao mučenicu i dodao da je njezinom smrću postalo još važnije da Rusija pobijedi Ukrajinu.

"Ljudi koji se bore protiv nas ne razumiju da ruski narod ne čine samo oni koji su sada živi. Čine ga oni koji su živjeli prije nas i koji će živjeti poslije. Mi ćemo postati jači krvlju naših mučenika. I zahvaljujući preranom kraju naše drage, voljene Daše (Darje), mi ćemo definitivno biti pobjednici u ovom ratu", rekao je.

Parlamentarni čelnici triju glavnih prokremaljskih stranaka govorili su na komemoraciji. Pozdravili su Duginu kao domoljuba i obećali da će odgovarati oni koji su naredili i izvršili njezino ubojstvo. 

Traže da se ulice nazovu po njoj

Leonid Slucki, čelnik nacionalističke stranke LDPR, rekao je da vjeruje kako će ulice i trgovi dobiti ime po Dugini prije nego što je uputio poziv na jedinstvo.

"Jedna država, jedan predsjednik, jedna pobjeda", rekao je Slucki ožalošćenima. 

Pročitana je i poruka sućuti proruskog čelnika u istočnoj Ukrajini, dok je Sergej Mironov, predsjednik stranke Pravedna Rusija, pozvao na uništenje, kako je naveo, "režima" u Kijevu.

"Pobjeda će biti najbolji spomenik Daši", rekao je Mironov. 

Pročitajte više