Dugovječni vladar Kambodže odlazi s vlasti, na spornim izborima ga naslijedio sin

Foto: EPA

Novi kambodžanski parlament danas je glasovanjem potvrdio dinastički prijenos vlasti s Hun Sena, koji je čvrstom rukom vodio zemlju gotovo četiri desetljeća, na njegova sina Hun Maneta, nakon nadmoćne pobjede na spornim parlamentarnim izborima.

Stranka kambodžanskog naroda (PPC) je 23. srpnja osvojila 120 od 125 mjesta u donjem domu parlamenta, na izborima koji su naišli na osporavanje pošto je iz njih isključena glavna oporbena stranka Svjetlost svijeće.

Nekoliko dana poslije, Hun Sen (71) objavio je da odlazi s premijerske dužnosti i prepušta je starijem sinu, pošto je desetljećima željeznom rukom vladao tom malenom zemljom na jugoistoku Azije.

Dobio 123 glasa od 125 mogućih

Predsjednik parlamenta je danas dopodne objavio da je Hun Manet izabran sa 123 glasa u domu sa 125 mjesta, potvrdivši tako očekivanu pobjedu svoje stranke na prošlomjesečnim parlamentarnim izborima.

"Ovo je povijesni dan za Kambodžu", rekao je novi čelnik obraćajući se zastupnicima.

Rekao je da su srpanjski izbori bili "slobodni, pravedni, pošteni i transparentni" te obećao da će vlada "ubrzati reforme" kako bi stvorila "naprednu zemlju".

Pohvalio je "junaštvo" svog oca koji je spasio zemlju od Crvenih Kmera.

Ministre će zamijeniti njihovi sinovi

Kambodžanski kralj Norodom Sihamoni, čija je dužnost uglavnom protokolarna, jučer je otvorio svečanu sjednicu novog saziva parlamenta i čestitao novim zastupnicima, među kojima je bio Hun Manet, odjevenim u tradicionalnu odjeću.

Hun Many, mlađi Manetov brat, bit će ministar javne uprave a dvojica sinova ministara unutarnjih poslova i obrane preuzet će dužnosti svojih očeva, vidi se iz popisa s predloženim imenima novih članova vlade u koji je AFP imao uvid.

Hun Senov nećak, Neth Sayoeun, aktualni moćni ravnatelj nacionalne policije, bit će potpredsjednik vlade.

Sjedinjene Države, UN i Europska unija rekli su da prošlomjesečni izbori nisu bili ni slobodni, ni pošteni. 

Pročitajte više