Duterte najavio još strožu borbu protiv droge na Filipinima

Foto: EPA

FILIPINSKI predsjednik Rodrigo Duterte upozorio je danas da će njegova kampanja protiv droge u budućnosti biti još jača, najavljujući da neće odustati od krvavih obračuna koji su uznemirili međunarodnu zajednicu.

Duterte je na predsjedničkim izborima 2016. pobijedio uz obećanje da će iskorijeniti drogu i zločine, a nedavna ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da ima široku potporu Filipinaca unatoč raširenim optužbama da policija prikriva rezultate akcija te da samovoljno ubija.

Duterte je rekao da je problem droge nacionalno sigurnosno pitanje.

"Neću dopustiti da moja zemlja propadne zbog droge", rekao je u govoru.

Nije objašnjavao na koji način će pojačati kampanju u kojoj je policija, otkad je on predsjednik, već ubila više od 5000 ljudi.

Misli da će obračun biti još krvaviji

Skupine za ljudska prava rekle su da su mnoge žrtve pogubljenja ljudi osumnjičenih za prodaju ili upotrebu droge, što policija niječe, ustrajući na tome da su ubijeni u samoobrani.

Kritičari, uključujući i Katoličku Crkvu, kažu da su mete većinom iz siromašnih slojeva gradskog stanovništva - dok su narkobosovi netaknuti.

Kad su ga novinari pitali hoće li obračun biti još krvaviji, Duterte je odgovorio: "Mislim da hoće."

Anketa je prošli tjedan pokazala da oko dvije trećine Filipinaca vjeruju da u njihovoj zajednici ima manje uživatelja droge nego prošle godine. Većina ispitanika rekla je da je važno da policija uhvati osumnjičene žive te da vjeruju da se policija s time slaže.

Pročitajte više