Dužnosnici BiH nazočit će Vijeću za provedbu mira

U Bruxellesu će se u četvrtak pod predsjedanjem visokog međunarodnog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna sastati Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, a izvješća će podnijeti glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine Carla del Ponte i bosanskohercegovački premijer Adnan Terzić, priopćio je u srijedu Ured visokog predstavnika (OHR).

Glasnogovornica mostarskog Ureda visokog predstavnika Sanela Tunović je izjavila da će se na sastanku u Bruxellesu "pažnja posvetiti još uvijek nezadovoljavajućem stupnju suradnje Bosne i Hercegovine s Haškim tribunalom".

"To je u ovom trenutku najozbiljnija preostala zapreka koja stoji pred BiH na putu pridruživanja Partnerstvu za mir i početku pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji", rekla je glasnogovornica na konferenciji za novinare.

Po njezinim riječima na bruxelleskom sastanku će se također razmotriti i mjere koje će trebati žurno poduzeti kako bi se riješila predstojeća proračunska kriza u BiH. "Više od 50 posto bruto domaćeg (bosanskohercegovačkog) proizvoda trenutačno ide na javne troškove. Nepravilan administrativni sustav koji vode općine, županije, entiteti i državne vlasti BiH ukazuju na golemo dupliranje troškova birokracije", dodala je glasnogovornica OHR-a.

Na sastanak u Bruxellesu pozvani su i predsjednik Republike Srpske (RS) Dragan Čavić i ministar unutarnjih poslova Darko Matijašević koji bi trebali podnijeti izvješće o suradnji vlasti RS s Međunarodnim sudom za ratne zločine.

(Hina) xpg/xspod ybs

Pročitajte više