Dužnosnici RS osudili ubojstvo svećenika

PREDSJEDNIK Republike Srpske Dragan Čavić, načelnik općine Bosanska Gradiška Nikola Kragulj i čelnik Sekretarijata za vjere u Vladi RS Dušan Antelj osudili su ubojstvo katoličkog svećenika, koje se dogodilo u noći sa srijede na četvrtak u Bosanskoj Gradiški, i izrazili sućut Rimokatoličkoj crkvi i njezinim vjernicima.

Nazvavši ubojstvo župnika bosanskogradiške crkve Sv. Roka Kazimira Višatickog "svirepim i neshvatljivim", dužnosnik zadužen za pitanja vjere u Vladi RS Antelj izjavio je kako se "nada da ovo ubojstvo neće dovesti do remećenja dobrih odnosa s Katoličkom crkvom".

U izjavama građana tim povodom, koje su u četvrtak navečer emitirale ovdašnje tv-postaje, pokojni svećenik Kazimir Višaticki (66) je predstavljen kao uzor humanosti i čovjekoljublja, te kao osoba koja je pomagala svim ljudima bez obzira na njihovo nacionalno opredjeljenje.

Njegovo ubojstvo otkriveno je u četvrtak u župnome dvoru u 9 sati ujutro, a već u 13,30 sati policija je identificirala i uhitila Bogdana Gigovića (34) kao počinitelja ovog zločina. Gigović je, prema policijskoj rekonstrukciji, tupim predmetom usmrtio svećenika koji ga je zatekao u provali.

Prema pisanju Nezavisnih novina u petak, u trenutku ubojstva župnika u kući je bila i njegova majka Barbara (93), ali ona nije ništa čula. Prema tvrdnjama mještana, Gigović je nakon zločina otišao u kavanu, koja se nalazi odmah pokraj župne kuće. Mještani tvrde da je dan prije ubojstva Gigović dolazio u župu i raspitivao se o svećeniku Višatickom, uvečer je ponovno došao i razgovarao sa župnikom, a sutradan je svećenikovo tijelo pronađeno u lokvi krvi.

Na mjesto događaja, osim policije iz Gradiške, ubrzo su došli i najviši dužnosnici MUP-a RS, Centra javne sigurnosti Banje Luke te tužitelji banjolučkog Okružnog tužilaštva Senaid Ibrahimefendić i Gordana Mijatović, kao i pripadnici EUPM-a i SFOR-a.

Višaticki će biti sahranjen u subotu u 15 sati na groblju Svetog Marka u Banjoj Luci u svećeničkoj grobnici.

Pročitajte više