Dužnosnici: Talibani bi mogli ženama u Afganistanu zabraniti studiranje

Foto: EPA

AKO talibanska zabrana školovanja djevojaka u srednjim školama u Afganistanu ostane na snazi, to će se pretvoriti u zabranu sveučilišnih diploma za žene, rekli su glasnogovornik talibana i sveučilišni dužnosnici. 

Djevojke neće imati dokumente potrebne za nastavak obrazovanja te upis na sveučilište ili instituciju za visoko obrazovanje. 

"Ako nemamo maturantica, onda više nećemo imati novih studentica. No nadam se da će ministarstvo obrazovanja uskoro ponovno otvoriti škole za djevojke. Shvatili smo da je to važno, a zabrana obrazovanja za djevojčice je privremena", rekao je Maulawi Ahmed Taqi, glasnogovornik talibanskog ministarstva visokog obrazovanja, prenosi Guardian.

Odlazak na prijemni ispit nemoguć bez svjedodžbe iz srednje škole

Čak i ako se u nadolazećim mjesecima uklone prepreke za ulazak žena u visoko obrazovanje, vlasti razmatraju njihovo ograničavanje na diplome u zdravstvu i obrazovanju, rekao je izvor povezan s talibanskim vodstvom.

Bez svjedodžbe o završenoj srednjoj školi mladi Afganistanci ne mogu polagati prijemni ispit koji je obavezan za upis čak i na privatne fakultete u Afganistanu.

Prošle godine talibani su učenicama 12. razreda dali pravo na prijemni ispit ako ga žele položiti, ali njihova vlada to još nije održala. Nacionalni ispit za žene nije održan otkako su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom.

U posljednjim tjednima 2022., kada završi afganistanska školska godina, još jedan razred dječaka polagat će završne ispite za 12. razred. Nije jasno hoće li talibani ponovno izdavati svjedodžbe o završenoj srednjoj školi djevojkama koje bi trebale završiti 12. razred. Prema zakonu, prijemni ispit se ne može položiti bez te diplome.

Ilegalne škole

Čak i ako djevojkama bude dopušten prijemni ispit, sveučilišni dužnosnici kažu da su zabrinuti koliko će djevojke zaostajati nakon gotovo godinu dana zabrane obrazovanja.

Online nastava i ilegalne škole omogućile su nekim afganistanskim djevojkama studiranje. No takve škole ne pohađa mnogo djevojaka. Budući da su tajne škole rezultat privatne inicijative, većina ih mora naplaćivati školarine ​​kako bi barem pokrila troškove.

Međutim, zbog lošeg ekonomskog stanja u Afganistanu, malo obitelji može svojoj djeci platiti nastavu u takvim školama. Izvor blizak talibanima rekao je da vlast u Afganistanu želi usmjeriti obrazovanje djevojaka na posebne fakultete.

"Djevojke će moći upisati tek neke fakultete... Ne vjerujem da će vlast biti toliko progresivna da djevojkama dopusti da studiraju medicinu i jednog dana postanu liječnice", rekao je izvor. 

 

Pročitajte više