Dužnosnici u BiH bez imuniteta od kaznenog progona?

USTAVNI sud Bosne i Hercegovine ukinuo je imunitet od kaznenog progona bivšim i sadašnjim bosanskohercegovačkim dužnosnicima koji su pod istragom zbog sumnje da su počinili kaznena djela, a među njima je i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, objavio je u srijedu sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na neimenovani pouzdani izvor ovaj list tvrdi da je odluka zapravo napor da se svim dužnosnicima koji su tražili zaštitu u institutu imuniteta onemogući da na taj način izbjegnu kazneni progon.

Navodno je zbog vrhunca predizborne kampanje odlučeno da službena objava ove odluke uslijedi nakon provedbe općinskih izbora zakazanih za 2. listopada.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić nije želio izrijekom potvrditi kako je takva odluka donesena no potvrdio je kako je na Sudu razmatrana ustavnost Zakona o imunitetu koji je do sada vrlo široko tumačen.

"Ja vam ne mogu otkriti što je odlučeno. Isto tako ne želim ni demantirati vašu informaciju po kojoj ispada da je političarima ukinut imunitet", kazao je Tadić dodajući da još valja raditi na "poboljšanju" teksta odluke koja je donesena.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više