Dva bivša američka predsjednika uz Busha na pogrebu Pape

BIVŠI predsjednici George Bush i Bill Clinton će uz američkog predsjednika Georgea W. Busha nazočiti pogrebu Pape Ivana Pavla II, objavila je u utorak Bijela kuća.

U američkom državnom izaslanstvu na pokopu Pape u petak u Vatikanu bit će i američka državna tajnica Codoleezza Rice.

Bush i njegova supruga Laura će na čelu petočlanog izaslanstva u srijedu otputovati u Rim, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scot McClellan.

Bivši predsjednik Jimmy Carter je također pozvan u izaslanstvo, ali neće u njemu sudjelovati, rekao je McClellan ne objašnjavajući razloge za to.

Bush će biti prvi aktualni američki predsjednik koji će nazočiti pogrebu jednog Pape. Američki predsjednik je rekao u utorak kako će svojom nazočnošću na pogrebu Ivana Pavla II odati poštovanje Sjedinjenih Država "velikom svjetskom čelniku".

"On pokazuje koliko mnogo može značiti jedan čovjek. Veselim se prigodi da izrazim poštovanje uspomeni na Papu Ivana Pavla II", rekao je Bush u Zapadnoj Virginiji tijekom govora posvećenog domaćim pitanjima.

Bush bi se u Rimu u četvrtak trebao susresti s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem i drugim svjetskim čelnicima.

Pročitajte više