Dva izvora za Index tvrde: Karamarko će podnijeti ostavku

Foto: FAH

TOMISLAV KARAMARKO konačno je shvatio da je došao do zida. Večeras ili sutra prije predsjedništva stranke dat će ostavku, tvrdi za Index izvor blizak Karamarku.

Ostavke su kod Karamarka zaredale kao na tekućoj traci. Prvo je otišao sa mjesta potpredsjednika Vlade, a sada bi trebao otići i sa čela HDZ-a. U rekordno kratkom roku nakon što je izabran za šefa stranke, ostavkama na dvije tako važne funkcije Karamarko će praktično zaključiti svoju političku karijeru. 

Podsjetimo, još jedan izvor iz HDZ-a za Index je potvrdio da se Karamarko sprema podnijeti ostavku.

Vrh stranke mu okreće leđa

Čini se da je Karamarko napokon progledao i zaključio da je ostao sam. U vrhu stranke svi su mu okrenuli leđa, neki su već i javno istaknuli želju da zauzmu njegovo mjesto. No, za to u HDZ-u (ipak) trebaju novi izbori. Dvije su kombinacije, ili Opći Sabor sa delegatima koji su prije tri tjedna birali najviša stranačka tijela ili izvanredni izbori po modelu jedan član jedan glas, kako je prije dva mjeseca kao jedini kandidat izabran Karamarko.

Kandidati bi prema važećim odredbama trebali prikupiti pet tisuća potpisa, no neki smatraju da bi se zbog kratkog vremenskog roka Sabor trebao raspisati u roku od 30 dana, a cenzus spustiti na nekih tisuću potpisa, kako bi se olakšao proces kandidature za Karamarkovog nasljednika.

Nakon Karamarkove ostavke, stranku bi trebao preuzeti zamjenik Milijan Brkić. Obezglavljeni HDZ tako se našao u popriličnoj vremenskoj stisci. Tri mjeseca uoči novih parlamentarnih izbora ostaju bez predsjednika i moraju na izbore prije izbora.

Pročitajte više