Dva kanadera gase požar na Dinari

Foto: FaH

DVA KANADERA iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz Zemunika jutros gase požar na Dinari.

Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) izvijestili su kako su kanaderi i tijekom jučerašnjeg dana bili angažirani na gašenju prostrane vatrene fronte na Dinari.

Gase i kod Ljubuškog u BiH


Pomogli su i u gašenju požara kod Ljubuškog u Bosni i Hercegovini, nakon što je Vlada RH donijela Odluku o uporabi Oružanih snaga RH u svrhu pružanja humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini radi gašenja požara.

Kanaderi su na požarište kod Ljubuškog ukupno izbacili oko 120 tona vode u sedam sati naleta, a u bazu u Zemuniku vratili su se sinoć oko 21 sat.

Gasili 153 požara od početka protupožarne sezone

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 153 požara: 58 u Šibensko-kninskoj, 50 u Splitsko-dalmatinskoj, 34 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji.

Zračne snage za to su vrijeme ostvarile oko 1300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 40 000 tona vode te je prevezeno 213 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Pročitajte više