Dva pacijenta umrla na kolicima u čekaonici KB-a Sveti Duh. Jednog pronašla obitelj

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U KRATKOM razdoblju u sličnim su okolnostima umrla dva pacijenta ostavljena na ležećim transportnim kolicima u čekaonici hitnog prijema Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu.

Jednog pacijenta mrtvog u čekaonici zatekli članovi obitelji, drugog članovi sanitetskog prijevoza

Kako doznaje Index, oba pacijenta primljeni su na hitnom prijemu te su smješteni u ležećim transportnim kolicima i ostavljeni u čekaonici. Kako doznajemo, razlog tome što su bili u čekaonici jest popunjenost kreveta.

Prvi slučaj dogodio se u noći s 20./21. veljače. Kako doznaje Index, radilo se o pacijentu koji je ostavljen u čekaonici i kojeg su mrtvog ujutro zatekli članovi njegove obitelji.

Nekoliko dana kasnije sličan ishod se dogodio s još jednim pacijentom. Nakon što je obrađen, pacijentu je pozvan sanitetski prijevoz koji je on čekao u čekaonici. Djelatnici sanitetskog prijevoza su pacijenta zatekli mrtvog. U oba slučaja smrt pacijenata prvo su uočile vanjske osobe, odnosno obitelj pokojnika i zaposlenici sanitetskog prijevoza, a tek onda osoblje bolnice.

"Prvi pacijent je bio stabilnog stanja"

Obratili smo se KB-u Sveti Duh. Oni su potvrdili ove događaje.

"S obzirom na dostavljene podatke, o konkretnom slučaju pacijenta preminulog 21. veljače 2023. godine zatražena su opširna očitovanja svih prisutnih tijekom pružanja zdravstvene zaštite.

Iz opširnih očitovanja utvrđeno je da je bolesnik bio stabilnog općeg stanja, zadovoljavajućih vitalnih parametara te nije zahtijevao kontinuirani nadzor uređaja, ali je bio pod nadzorom dežurnih sestara i liječnika, koji su ga obilazili, što je vidljivo iz medicinske dokumentacije", objasnili su iz ove bolnice.

Što se tiče drugog pacijenta, navode kako je on dovezen kolima hitne pomoći zbog bolova u području mokraćnog mjehura i zastoja urina.

"Nakon postavljenog katetera u hitnoj urološkoj ambulanti pacijent je u 13,45 otpušten iz ambulante i obaviješten je sanitetski prijevoz kako bi ga vratio kući. Inače, radi se o pacijentu starije životne dobi s brojnim pridruženim bolestima, preboljelim infarktom srca, malignom bolesti te bolesti pluća.

Pacijent je tijekom čekanja saniteta nadziran, nije više navodio bolove i bio je vitalno stabilan. Nedugo nakon 16,00 sati pacijent je razvio kardiocirkulacijski zastoj nakon kojeg je preminuo", objasnili su.

"U oba slučaja liječenje je provedeno prema svim pravilima struke"

Dodaju da pacijenti nisu prepušteni sami sebi.

"Nakon otpusta iz SHP pacijenti prijevoz čekaju u zajedničkoj čekaonici kojoj sanitet ima najbliži i najbolji pristup, pod neprestanim nadzorom dvije medicinske sestre, nisu nikada prepušteni sami sebi i medicinsko osoblje, osim što ih samoinicijativno obilazi, reagira odmah i na svaki poziv.

Svaki smrtni ishod prezentira se i analizira na jutarnjim stručnim kolegijima u svrhu utvrđivanja činjenica i daljnjeg postupanja. U oba slučaja liječenje je provedeno prema svim pravilima struke", naveli su iz ove bolnice.

Nastavili su više oko rada hitnog prijema.

"Središnji hitni prijem Kliničke bolnice Sveti Duh ustrojen je na način da su na jednom mjestu objedinjene internistička, neurološka, kirurška i urološka djelatnost, a pacijenti se primaju i zbrinjavaju prema stupnju hitnosti koji kod dolaska utvrđuje trijažna sestra, kako je to predviđeno zakonskim propisima, uz neprestano prisustvo liječnika specijalista hitne medicine.

Od 1. siječnja na hitnom prijemu Svetog Duha umrlo 26 bolesnika

Nažalost, smrt u SHP-u nije rijetkost, nama dolaze teški pacijenti, visoke životne dobi s brojnim pridruženim bolestima koji su često vitalno ugroženi, tako da se nažalost zna dogoditi da pacijenti tijekom zbrinjavanja preminu.

Od početka godine je u našem središnjem hitnom prijemu nažalost preminulo ukupno 26 bolesnika, 14 u siječnju, 8 u veljači i 4 u ožujku", objasnili su.

"Djelatnici naše bolnice predano rade i daju sve od sebe kako bi pomogli pacijentima i ublažili njihove patnje, i to čine 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Za nas je svaki ljudski život bitan i svaka nas smrt potrese. U ime svih djelatnika ove bolnice izražavamo iskrenu sućut obiteljima preminulih", odgovorili su.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više