IZ MINUTE U MINUTU Sjeverna Koreja provela šesti nuklearni pokus, reagirali SAD, Rusija i Kina

Foto: CNN

SJEVERNA KOREJA provela je u nedjelju šesti nuklearni pokus, priopćila je južnokorejska vojska, samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang potvrdio da je razvio hidrogensku bombu, javljaju svjetske novinske agencije. Japan je analizirao podatke i tvrdi da se radi o nuklearnoj bombi!

Dva plitka potresa pogodila su u nedjelju Sjevernu Koreju, što ukazuje na to da je provela nuklearni pokus. Potresi, od kojih je prvi Kina opisala kao "sumnjivu eksploziju", a drugi kao "rušenje", zabilježen je 75 kilometara sjeverozapadno od Kimchaeka.

TIJEK DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

17.25 Kako javlja BBC, Japan će nastaviti surađivati s SAD-om kako bi nastavili provoditi sankcije Vijeća UN-a prema Sjevernoj Koreji, a osim toga zalagat će se i za još strože sankcije.

Glasnogovornik vlade Japana izjavio je kako je jedna od opcija koju Japan razmatra uvođenje sankcija na trgovinu naftom Sjeverne Koreje.

17.10 O pokusu se oglasila i britanska premijerka, Theresa May, koja je pokus opisala kao "nepromišljen potez koji predstavlja neprihvatljivu prijetnju međunarodnoj zajednici".

Dodala je kako je o toj temi razgovarala s predsjednikom Japana prošlog tjedna te kako će nastaviti iste razgovore kako bi se nastavile sankcije prema Sjevernoj Koreji.

16.45 Stanovnici Sjeverne Koreje reagirali su na nukleari pokus. "Slavim s ponosom i čašću da se mogu zvati dijelom nacije našeg velikog i poštovanog vođe, Kim Jong-una", poručio je jedan od stanovnika. Opširnije...

16.15 Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Xi Jinping usuglasili su se kako će "na primjeren način riješiti" pitanje nuklearnog pokusa koji je provela Sjeverna Koreja, prenosi kineska agencija Xinhua. Opširnije...

15.53 Reporteri BBC-a iz Kine izvještava kako je kinesko Ministarstvo okoliša počelo sa "hitnim mjerenjem radijacije" uz granicu sa Sjevernom Korejom.

15.50 Ministar financija SAD-a priprema novi paket sankcija za Sjevernu Koreju koji će predstaviti predsjedniku Trumpu, javlja BBC. "pripremam novi paket sankcija i poslat ću ga predsjedniku kako bi svatko tko poželi poslovati s njima bio spriječen od poslovanja s SAD-om", poručio je ministar za Fox News, prenosi BBC.

"Surađivat ćemo sa svojim saveznicima. Radit ćemo s Kinom. Ali Sjevernu Koreju treba ekonomski izolirati, ovakvo ponašanje je neprihvatljivo", dodao je.

15.40 Kinesko ministarstvo vanjskih poslova opetovano već cijeli tjedan uzvraća na pozive Zapada i zemalja poput Japana da Kina više učini na zauzdavanju Sjeverne Koreje, ističući da je poziv na dijalog sastavni dio rezolucija UN-a te da su sve jače sankcije očito neučinkovite.

"SAD mora odigrati svoju vlastitu ulogu, a ne slijepo vršiti pritisak na Kinu da stisne Sjevernu Koreju", kazao je Ruan Zongze, bivši kineski diplomat s kineskog Instituta za međunarodne studije. Opširnije...

15.30 Kako je objavljeno iz Bijele Kuće, predsjednik Trump i njegov tim za nacionalnu sigurnost će kasnije tijekom dana održati sastanak vezano uz današnje testiranje u Sjevernoj Koreji.

15.15 Kako javlja Washington post, Sjeverna Koreja je ovim pokusom postala jedina zemlja koja je provela nuklearni pokus u 21. stoljeću. Iako Rusija i SAD posjeduju nuklearno naoružanje, nisu provodile testiranja već desetljećima, piše Washington post.

15.00 Profesor Vipin Narang s MIT-a izjavio je za Bloomberg kako nije važno radi li se zaista o hidrogenskoj bombi, jer bi eksplozija ove jačine mogla "uništiti američki grad", prenosi BBC.

14.45 Oglasio se i Abdul Qadeer Khan, znanstvenik iz Pakistana, koji je optužen da je nuklearne tajne prodao Sjevernoj Koreji, Iranu I Libiji. Rekao je kako nije iznenađen novim testom koji je proveden u Sjevernoj Koreji, ali je i zamolio zapadne zemlje te Japan i Južnu Koreju da prestanu sa svojim "neugodnim prijetnjama i retorikom" ka Pjongjangu.

14.30 Nakon što je Donald Trump nuklearni test proveden u Sjevernoj Koreji putem Twittera opisao kao neprijateljski i opasan postupak po SAD, obrušio se na susjedne zemlje na koje računa da bi trebale smiriti situaciju u Sjevernoj Koreji.

Najprije je kritizirao dosadašnje postupke Kine, rekavši kako su postupci Sjeverne Koreje postali sramota za Kinu koja ne uspijeva pomoći u toj situaciji.


Nakon toga kritizirao je i postupke Južne Koreje, za koju je rekao kako nije u pravu kada misli da će u situaciji sa Sjevernom Korejom pomoći razgovori i sankcije.

 13:39 Od trena objave vijesti o nuklearnom testiranju, čekala se reakcija Trumpa koji je proteklih tjedana uputio vrlo snažne prijetnje Koreji. Još nije dostupna cijela njegova izjava, no AP prenosi da je rekao sljedeće: "Riječi i akcije koje stižu iz Sjeverne Koreje nastavljaju biti vrlo neprijateljske i opasne za SAD".

13:00 REAKCIJE NA TESTIRANJE OPASNE H-BOMBE "Upotreba ovakvog oružja mogla bi imati katastrofalne posljedice". VIŠE

12:20 Hidrogenska bomba je najrazornije oružje na svijetu. VIŠE

11:30 Predsjednik Južne Koreje sjevernokorejski nuklearni pokus nazvao je "apsurdnom pogreškom" te pozvao na "najjači odgovor" i kompletnu izolaciju Sjeverne Koreje.

11:00 Svjetski mediji javljaju kako su o testiranju bombe razgovarali Donald Trump i Shinzo Abe, japanski premijer. Prema prvim informacijama zajedno s Južnom Korejom namjeravaju izvršiti pritisak na Sjevernu Koreju.

9:40 BBC je objavio je kako je danas testirana bomba pet puta snažnija od one bačene na Nagasaki, 9. kolovoza 1945. godine. Prvo testiranje nuklearne bombe Sjeverna Koreja je provela 2006. godine. VIŠE

9:20 Telefonski su 20-ak minuta razgovarali dužnosnici iz Južne Koreje i SAD-a, zaduženi za sigurnost zemlje. BBC navodi kako je tema razgovora sljedeći korak nakon šestog nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje.

8:59 Ovo je prvi nuklearni pokus otkad je Trump predsjednik. Postavlja se pitanje kako će reagirati.
Podsjetimo, Trump je prije par tjedana prvo zaprijetio Sjevernoj Koreji "vatrom i bijesom kakav svijet još nije vidio", a nakon toga je napisao kako je vojno rješenje problema Sjeverne Koreje "potpuno spremno", iskoristivši pritom frazu "locked and loaded", koja opisuje napunjeno oružje spremno za pucanje

8:45 Državna sjevernokorejska televizija objavila je fotografije na kojima je Kim Jong-un koji potpisuje naredbu za izvođenje pokusa.

8:35 SJEVERNA KOREJA POTVRDILA "Uspješno smo testirali hidrogensku bombu". VIŠE.

8:19 Agencije javljaju kako je podrhtavanje tla bilo 10 puta jače nego prošli put kad je izvršen pokus.

7:59 Očekuje se potvrda iz Sjeverne Koreje.

7:45 Što će reći Trump ako se potvrdi da je Sjeverna Koreja izvela nuklearni test?

Prijašnja nedavna podrhtavanja tla u toj regiji prouzročili su nuklearni pokusi i, ako se potvrdi da se ponovno radi o nuklearnom pokusu, to će biti izravni izazov američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je nekoliko sati ranije razgovarao telefonom s japanskim premijerom Shinzom Abeom o "eskalaciji" nuklearne krize u regiji.

Prvi potres bio je 6.3

Prvi snažni potres bio je jakosti 6,3 i zabilježen je na dubini od 10 kilometara, izjavili su američki i kineski seizmolozi. Ako se potvrdi da se radilo o nuklearnom testiranju, to će biti najsnažniji nuklerani pokus do sada. Osam minuta kasnije slijedio je drugi, jakosti 4,6, s gotovo identičnim koordinatama, izvijestila je Kina. 

Južnokorejska vojska povisila je stupanj pripravnosti, javila je agencija Yonhap, a Japan je priopćio da su zabilježena podrhtavanja tla prouzročena nuklearnom eksplozijom.

"Nakon što smo proučili podatke zaključili smo da se radi o nuklearnim pokusima", izjavio je japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono na brifingu koji je prenosila televizija NHK, a koji je održan nakon sastanka japanskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Sjeverna Koreja priopćila je u subotu da je razvila još naprednije nuklearno naoružanje koje ima "veliku moć razaranja" - hidogensku bombu koja se može staviti na novu interkontinentalnu balističku raketu.

Prema sjevernokorejskoj službenoj novinskoj agenciji KCNA, čelnik Kim Jong-un pregledao je tu hidrogensku bombu.

Snaga te hidrogenske bombe mogla bi biti više stotina kilotona i ona se može detonirati na visokim nadmorskim visinama, navodi KCNA. Također, prenosi izjavu Kima koji je istaknuo da su "sve komponente hidrogenske bombe 100 posto domaće proizvodnje".

Sjeverna Koreja nedavno je ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je preletjela Japan i pala u Tihi ocean.


Pročitajte više