Dva Putinova saveznika ubijena u par sati. "Takva sudbina će zadesiti i druge"

Foto: Profimedia

Dva saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina ubijena su u razmaku od nekoliko sati u srijedu, javlja američki Newsweek. 

Kijevski dužnosnici preuzeli su zasluge za ubojstvo bivšeg ukrajinskog političara Ilje Kjive, 46-godišnjeg proruskog političara, čije je tijelo pronađeno u predgrađu blizu Moskve. Prema izvješću AFP-a, dužnosnik ukrajinskog obrambenog sektora rekao je da je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) orkestrirala atentat.

Ruski istražni odbor je pak AFP-u rekao da je "nepoznata osoba pucala" na bivšeg zastupnika i da je pokrenuta istraga o njegovom ubojstvu. 

Ukrajinski sud ga osudio na 14 godina zatvora za izdaju

Kjiva je izbačen iz ukrajinskog parlamenta nekoliko tjedana nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. i preselio se u Rusiju, izvijestio je The New York Times. Ukrajinski sud osudio je Kjivu u studenom, u odsutnosti, na 14 godina zatvora pod optužbom za izdaju i pokušaj nasilnog svrgavanja vlade.

Govoreći u srijedu, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov nagovijestio je umiješanost Kijeva u Kjivinu smrt. "Možemo potvrditi da je Kjiva gotov", rekao je Jusov pa dodao: "Takva će sudbina zadesiti i druge izdajice Ukrajine, kao i poslušnike Putinovog režima."

Jusov je Kjivu također nazvao "ološem, izdajnikom i kolaboracionistom", javlja AFP.

U eksploziji auta ubijen proruski političar iz Luhanska

Ruski mediji također su izvijestili da je Oleg Popov, bivši zamjenik parlamenta samozvane Narodne Republike Luhansk, dijela Ukrajine pod ruskom okupacijom, poginuo u eksploziji automobila u srijedu. LPR je osnovana nakon što je Putin nezakonito anektirao četiri ukrajinske regije u jesen 2022.

Policija je za ruski prorežimski TASS rekla da je Popov ubijen u blizini stadiona Avangard u gradu Luhansku. Jurij Jurov, zastupnik u parlamentu LNR, također je potvrdio Popovljevu smrt na svom Telegram kanalu.

"U eksploziji automobila u blizini stadiona Avangard u Luhansku ubijen je naš kolega, zamjenik Narodnog vijeća LNR i pripadnik Narodne milicije Donbasa, koji je stao u obranu Republike od prvog dana, Oleg Nikolajevič Popov", napisao je Jurov.

Ukrajinski dužnosnici dosad nisu preuzeli odgovornost za smrt Popova.

Proruski dužnosnici na meti ukrajinskih partizana

Kijev je ranije preuzeo odgovornost za ubojstvo nekoliko proruskih dužnosnika od početka rata u Ukrajini. Dužnosnici koje podržava Moskva također su više puta bili meta ukrajinskih partizana u područjima Ukrajine koja je okupirala Rusija.

Prošlog mjeseca, zastupnik LPR-a Mihail Filiponenko ubijen je u napadu autobombom u gradu Luhansku. Glasnogovornik kijevske vojne obavještajne službe kasnije je za Politico telefonom rekao da je atentat organizirala Ukrajina.

"Da, to je bila naša operacija", rekao je Andrij Černiak, predstavnik ukrajinske vojne obavještajne uprave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.