Dva srpska mladića ubijena, a dva ranjena na Kosovu

DVA SRPSKA mladića, Ivan Dejanović i Aleksandar Stanković iz Novog naselja kod Lipljana ubijeni su u subotu navečer vatrenim oružjem kod sela Banjica na cesti Uroševac-Štrpce, na jugoistoku Kosova, priopćila je Kosovska policija u nedjelju ne navodeći pojedinosti.

Srpski izvori su objavili da su na vozilo srpskih mladića pucali neidentificirani napadači i da su u napadu, osim dvojice ubijenih, još dva srpska mladića, Aleksandar Janičijević i Nikola Dukić, ranjeni.

Četvorica mladića krenula su oko 21 sata vozilom marke "Golf", prištinskih registarskih oznaka, iz Lipljana ka Štrpcu. Primjetili su da ih na cesti prati vozilo marke "Mercedes". Na skretanju s glavne magistralne ceste prema Štrpcu, nepoznato vozilo nastavilo ih je pratiti, ispričao je srpskim izvorima ranjeni Aleksandar Janićijević, trenutno smješten u bolnici "Simonida" u Gračanici.

Kod sela Banjica, četiri mladića začuli su pucanj i osjetili da im je guma na jednom kotaču probušena. Kad su se zaustavili da zamijene kotač, iz "Mercedesa" su nepoznati napadači na njih otvorili vatru, ispričao je Janićijević.

Na mjestu su ubijeni Ivan Dejanović i Aleksandar Stanković a ranjeni su Janićijević i Dukić. Napadači su pobjegli s lica mjesta. Janićijević je izvan životne opasnosti i stanje mu je stabilno, ali se drugi ranjeni mladić, Dukić, još uvijek nalazi na odjelu za intenzivnu njegu.

Lokalni mediji su javili da su ubijeni srpski mladići prebačeni na obdukciju u Orahovac.

Televizija "Herc" iz Štrpca izvijestila je u nedjelju da je policija rano ujutro u selu Kaštanjevo, u općini Štrpce, uhitila tri osobe, osumnjičenih da su u subotu navečer kod sela Banjica pucali na četvoricu srpskih mladića. Policija je kod osumnjičenih pronašla lovačko naoružanje i zaplijenila bijeli "Mercedes". Istraga se i dalje intenzivno provodi.

Vlada Kosova oštro osudila zločin

Vlada Kosova u nedjelju je najoštrije osudila zločin u kojem su u subotu navečer u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima ubijena dvojica srpskih mladića, a osudu zločina uputio je i civilni upravitelj UNa Soren Jessen Petersen.

Vlada Kosova pozvala je međunarodne snage na Kosovu UNMIK i kosovsku policiju na brzu i efikasnu akciju kako bi se što prije uhitili počinitelji ovog zlodjela. Vlada je također pozvala građane da surađuju s organima reda tijekom istrage.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Jessen Petersen izjavio je da je šokiran zbog napada.

"Šokiran sam i zapanjen ovim tragičnim i besmislenim zločinom. Zahtjevao sam od policije da posveti maksimalnu pozornost i sve pretraže kako bi uhvatili počinitelja ovog gnusnog zločina", kazao je Jessen Petersen u prvom reagiranju na ubojstvo dvojice i ranjavanje još dvojice srpskih mladića iz Novog naselja kod Lipljana.

U oružanom napadu kod mjesta Banjica u subotu navečer ubijeni su Ivan Dejanović i Aleksandar Stanković iz Novog Naselja kod Lipljana, a ranjeni su Aleksandar Janičijević i Nikola Dukić iz istog mjesta.

Pročitajte više