Dva zagrebačka studenta poginula u odronu snijega u Sloveniji

DVA su hrvatska planinara poginula prilikom odrona mokrog snijega spuštajući se s vrha Kokrško sedlo u Kamniško-savinjskim Alpama blizu Kamnika, javila je u nedjelju slovenska gorska služba spašavanja, a prenijela Slovenska tiskovna agencija poizivajući se na Slovenski radio.

O nesreći, koja se dogodila u subotu poslijepodne, gorsku službu je obavijestio jedan iz četveročlane skupine planinara koje je zasuo mokri snijeg.

Akcija spašavanja krenula je u nedjelju ujutro u 4 sata, a nakon višesatne potrage ispod snijega pronađena su mrtva tijela dvojice planinara.

Ostala dvojica primljena su u Kliničkom centru u Ljubljani, ali bez ozbiljnijih ozljeda.

Riječ je, javljaju slovenski izvori, o "studentima iz Zagreba", ne navodeći drugih pojedinosti.

Načelnik Gorske službe spašavanja iz Kamnika Janez Podjed izjavio je da su nastradali pnaninari bili dobro opremljeni za odlazak u planine, ali se zbog slabog vremena i mokrog snijega, te opasnosti od lavina nisu smjeli zadržavati na lokaciji na kojoj su nastradali.

Zbog tragedije hrvatskih planinara upozorenje na opasnost lavina

Tragičnoj smrti dvojice mladih hrvatskih planinara, koje je u subotu kasno popodne zasula lavina snijega nekoliko stotina metara ispod Kokrškog sedla u Kamniškosavinjskim Alpama, na visini oko 1500 metara, kumovala je nepromišljenost, ocjena je načelnika gorske službe spašavanja iz Kamnika Janeza Podjeda čija je ekipa, opremljena uvježbanim psima za traženje unesrećenih u snijegu otkrila njihova tijela.

U takvim se vremenskim prilikama ne dolazi u planine nego se čekaju stabilnije prilike i da se snijeg učvrsti, rekao je Podjed u nedjelju nakon završene akcije.

Slovenske meteorološke službe - koje tijekom zime dvaput tjedno objavljuju prilike u visokogorju, u petak su mogućnost lavina ocjenjivale s 2 ili tri stupnja po europskoj ljestvici od pet stupnjeva, no njihova je opasnost povećana novim vlažnim snijegom od više desetaka centimetara.

Prema onome što su spasiocima ispričala dvojica preživjelih članova nastradale skupine (kako se navodi, studenti iz Zagreba), oni su na izlet u Sloveniju krenuli u petak, a najprije su kanili uspeti se na 2.558 metara visoki Grintovec, od čega su odustali. U subotu popodne, pri silasku s Kokrškog sedla, zahvatio ih je velik odron vlažnoga snijega koji ih je nosio više stotina metara prema dolini.

Pod njime su ostala dvojica. Drugu dvojicu snježna je masa izbacila u šumu, gdje je jedan od njih više sati bio ukliješten uz bukvu, a drugi je nakon više sati uspio doći u dolinu i u subotu nešto prije 4 sata ujutro obavijestiti spasilačku službu koja je u potragu krenula odmah, ali prekasno za unesrećene.

U slovenskim planinama svake godine smrtno nastrada prosječno tridesetak ljudi, ali su smrti od snježnih lavina relativno rijetke. Lani je zabilježeno 5 slučajeva takvih nesreća, s dva smrtna slučaja. U jednome odronu snijega u veljači, u akciji spašavanja grupe mađarskih turista nastradao i jedan član gorske službe spašavanja iz Mojstrane.

Njega su kolege posebnom opremom izvukle iz snijega već nakon 15 minuta i počele s reanimacijom, ali mu više nije bilo pomoći.

Kako javljaju slovenski mediji, ostala dvojica hrvatskih planinara, koji su preživjeli nesreću, najprije su prebačeni u bolnicu u Ljubljanu. Jedan je ubrzo nakon primanja otpušten jer nema ozljeda, dok će drugi - koji ima prijelom noge - biti operiran u Zagrebu.

Pročitajte više