Dvadeset godina poslije sukoba, Brexit ugrožava mirovni sporazum britanskih i irskih vlasti

Foto: 123rf
 
PRIJE dva desetljeća potpisan je Sporazum na Veliki petak kojim su završeni tridesetogodišnji sukobi u Sjevernoj Irskoj. Mirovni proces, međutim, i dalje je krhak, a pitanje Brexita ponovno je pobudilo zabrinutost u njegovu trajnost.
 
Sporazumom koji su 10. travnja 1998. potpisali predstavnici britanskih i irskih vlasti te sjevernoirskih stranaka završilo je trideset godina nemira u kojima je poginulo više od 3,5 tisuća ljudi. 
 
Dogovor je postignut četiri godine pošto je Irska republikanska armija, koja je protiv britanskih vlasti vodila terorističko-gerilski rat, proglasila povijesno primirje.
 
Tenzije još uvijek prisutne
 
"Član sam laburista 54 godine i parlamentarac 32, no ništa u mom životu se ne može usporediti s trenutkom u 17:30 na Veliki petak, 10. travnja 1998.", istaknuo je uoči godišnjice Paul Murphy, tadašnji britanski ministar za Sjevernu Irsku.  
 
Od toga dana iščeznuli su sukobi između IRA-e i unionističkih paravojnih skupina, ali dvije strane i dalje su podijeljene, a političke tenzije još prisutne, što je posebno vidljivo kada je u pitanju sjevernoirska samouprava. 
 
Sjeverna Irska nema izvršnu vlast već 15 mjeseci nakon što se raspala vlada protestantske Demokratske unionističke stranke (DUP) i irskih nacionalista iz Sinn Feina, na vlasti od 2007. godine.
 
"Mnogi ljudi se pitaju koliko se zapravo Sjeverna Irska promijenila u posljednjih 20 godina ako su zajednice i dalje toliko razjedinjene", pita se Siobhan Fenton, autorica knjige "Sporazum na Veliki petak".
 
"Sporazum treba stalno prilagođavati vremenu"
 
Bivši čelnik unionista Mike Nesbitt smatra kako je podjela vlasti u Belfastu bila uspješna "samo jednu godinu", kada su Ian Paisley iz DUP-a i nekadašnji zapovjednik IRA-e Martin McGuinness iz Sinn Feina zajedno vladali 2007. godine. 
 
"Toliko su se dobro slagali da su ostali poznati kao Braća Chuckle", rekao je Nesbitt referirajući se na dvojicu televizijskih komičara koja su od kraja šezdesetih zabavljala britansku djecu. 
 
"Dva bivša neprijatelja su se ujedinila... stavila su osmijeh na lice i pokušali se slagati", dodaje Nesbitt. 
 
Sporazum koji je odražavao "jedinstvenu prirodu Sjeverne Irske" nije trebao biti "za sva vremena", naglasila je Fenton. "Treba ga stalno osuvremenjivati kako bi odgovarao na razne događaje i društvene promjene". 
 
Neki su još kritičniji. 
 
"Ne bismo imali trenutnu krizu u Stormontu (sjevernoirskom parlamentu) da je sporazum savršen", kaže Ian Paisley Jr., zastupnik DUP-a.   
 
Njegova stranka je 1998. bila jedini važniji protivnik sporazumu jer je tvrdila da su nacionalisti dobili previše ustupaka. 
 
Giada Lagana, politologinja s Nacionalnog irskog sveučilišta u Galwayu, smatra kako je sporazum "domišljat kompromis u kojemu je sve predmet interpretacije". No upravo je takva interpretativna narav dokumenta opetovano dovodila do neslaganja oko ključnih mjera.
 
Ne pomaže ni situacija u britanskoj unutarnjoj politici. Konzervativna manjinska vlada premijerke Therese May na vlasti je ostala podrškom 10 zastupnika DUP-a, velikih zagovornika Brexita, što je izazvalo zabrinutost da imaju preveliki utjecaj.
 
Mogućnost povratka fizičke granice s Republikom Irskom
 
Strahuje se i oko posljedica nadolazećeg britanskog izlaska iz Europske unije, posebice zbog mogućnosti povratka fizičke granice s Republikom Irskom, članicom EU-a. 
 
Nova čelnica Sinn Feina Mary Lou McDonald u veljači je rekla kako Brexit "nije kompatibilan" s mirovnim sporazumom.
 
Lagana upozorava i kako će se Brexitom izgubiti glavni komunikacijski kanal između svih strana u sporazumu. 
 
"Referendum o ujedinjenju Irske unutar idućeg desetljeća"
 
"Jedino mjesto gdje je taj zajednički pristup uvijek bio moguć jest unutar europskih institucija", tvrdi politologinja.
 
Nacionalistima bi najdraže rješenje graničnog problema bio referendum o ujedinjenju Irske, koji se po sporazumu može održati samo ako ondje postoje znakovi većinske podrške.
 
McDonald predviđa kako će se to dogoditi unutar idućeg desetljeća, no zasad mu nedostaje potrebna potpora u razlomljenom sjevernoirskom društvu. 

Pročitajte više