Doznajemo - Dvije godine od upada Klokana i Klemma: Srezovićima odlukom suda vraćen Saloon

Foto:Index

"NALAŽE se uspostava prijašnjeg posjedovnog stanja predajom neposrednog, faktičnog, samostalnog posjeda nekretnine tako da se napusti posjed, preda ključeve brava svih vrata ili da ga na drugi prikladan način uvede u samostalan, faktičan posjed navedene nekretnine", stoji u presudi Županijskog suda u Zagrebu čime je obitelj Srezović napokon uz pomoć suda pobijedila tvrtku Klokan i Klemm security, a prema kojoj bi po prvi puta nakon nasilnog upada 2013. godine trebali ući u Discotheque Saloon!

> Olakšan posao USKOK-u: Lovrić Indexu već priznao nezakonitosti u slučaju Saloon

> Nakon što su razorili kultni zagrebački klub Saloon, Cibona i Grad Zagreb priznali: Da, pogriješili smo!

> Igre oko Saloona: Igrajte kao Cibona, provalite u prostorije prije sudske odluke


Podsjetimo u listopadu 2013. godine tvrtka Klokan, osnovana samo par mjeseci prije, nasilno je ušla u Saloon tvrdeći da imaju pravovaljan ugovor za najam prostora kojeg su potpisali s KK Cibona. Taj dokument na koncu se pokazao nevažećim.

Obitelj Srezović u dugogodišnjem je sudskom sporu s Gradom Zagrebom oko prostora kojim upravljaju još od 1970. godine, a Upravni sud nedavno im je omogućio da sami pokrenu proces legalizacije prostora na Tuškancu, a ne Grad Zagreb.

Čekajući pravomoćno okončanje sudskog spora, Srezovići su se nemalo iznenadili kada su u listopadu otkrili provalu u svoje prostore. Pozvali su policiju, no zaštitari koji su se pojavili ispred vrata Saloona tvrdili su da imaju pravovaljani ugovor s Cibonom te sve dozvole Grada Zagreba. Policija se povukla te je tako počela devastacija i uništavanje Saloona.

Odvjetnik Čipčić Bragadin: Saloon su pretvorili u ruševinu

Dvije godine kasnije pravomoćnim sudskim rješenjem Srezovići su dokazali da su bili u pravu.


"Pravomoćnošću rješenja o smetanju posjeda, sada se otvara mogućnost potraživanja naknade cjelokupne štete koju su društva Klokan i Klemm sigurnost, pravdajući se nezakonitim i ništetnim ugovorima zaključenim sa KK Cibonom, a posredno i sa Gradom Zagrebom,  prouzročili Vlahi Srezoviću na predmetnom objektu pretvarajući ga iz kultnog mjesta zagrebačkog društvenog života u neprepoznatljivu ruševinu", kaže odvjetnik Hrvoje Čipčić-Bragadin koji je zastupao obitelj Srezović dodajući kako će ulazak obitelji Srezović u Saloon uslijediti vrlo brzo.

"Sada se otvara mogućnost da tom objektu vrati status kakav i zaslužuje", kaže odvjetnik Čipčić Bragadin na kraju.  Vlaho Srezović tvrdi da je zadovoljan, iako je trebalo proći čak dvije godine od nasilna upada, dok je Saloon sada razrušen i neprepoznatljiv.

USKOK će imati zadnju riječ

"Uvijek smo govorili da je pravda spora, ali i dostižna. Uvijek smo i vjerovali u pravne institucije, a vjerujemo i dalje i nadamo se da će institucije i Uskok i dalje kvalitetno odrađivati svoj posao i u ostalim našim tužbama prema kriminalnim radnja pojedinaca iz grada Zagreba, Cibone i tvrtke Klokan", kaže Srezović dodajući da ih očekuje i dalje bespoštedna borba da pravnim putem ostvare svoja prava koja su im nasilničkim putem i protupravnim radnjama bila oduzeta.


Podsjetimo kako priča oko Saloona još uvijek nije gotova. USKOK tereti i dalje Ivicu Lovrića zagrebačkog pročelnika ureda za obrazovanje, kulturu i sport zbog ugovora za prostor Saloona odnosno "zakupa sportskog objekta KC Tuškanac bez plaćanja zakupnine".

Lovrićevo pogodovanje oko Saloona pod istragom

Lovrić je, tvrdi USKOK, u rujnu i listopadu 2012. godine, u namjeri da Ciboni omogući nezakonito stjecanje prava upravljanja i korištenja diskoteke Saloon bez da je raspisao javni natječaj naložio podređenima da sastave aneks Ugovora kojim se diskoteka Saloon daje Ciboni besplatno u zakup, koji je i sklopljen 31. listopada 2012. godine. Isto tako Lovrić je, naglašava Uskok znao da se oko tog prostora vodi sudski spor 

Ugovor o podzakupu realiziran je 28. kolovoza 2013. na rok od pet godina uz plaćanje mjesečne zakupnine od 21.571,68 kuna, a USKOK tvrdi da je Lovrić naložio direktoru Cibone da ne ispostavlja račune za iznose zakupnine čime je tom društvu, na štetu Cibone pribavljena korist od 129.430,08 kuna.

Priznali pogrešku

Sve ono što tvrdi USKOK Index je objavio u ožujku prošle godine, a tada smo objavili informacije i dokumente kako KK Cibona nije sukladno zakonu  raspisala ni provela javni natječaj za davanje u najam prostora KC Tuškanac, niti su zatražili niti imaju pismenu suglasnost Grada Zagreba za najam prostora. Sve su to tada morali napraviti, a nisu.

Nakon što je Index čelnike Grada Zagreba i KK Cibona suočio s dokumentacijom oko Saloona ispostavilo se da Cibona nije smjela potpisati s privatnom tvrtkom ugovor o podnajmu prostora na Tuškancu, popularnog Saloona.
 

Pročitajte više