Dvije novinarke seksualno zlostavljane u Egiptu, jednoj policajci slomili obje ruke

AMERIČKA novinarka rođena u Egiptu, Mona Eltahawy, optužila je egipatsku policiju za seksualno napastovanje i zlostavljanje, a zločin se navodno dogodio dok je Eltahawy bila u pritvoru, piše The Global Post.

Ona je svojim sljedbenicima na Twitteru iz prve ruke javljala što se događa, objavljujući vijesti o svom uhićenju i fotografije gipsa na rukama, koji je posljedica zlostavljanja.

Mona Eltahawy uhićena je u blizini egipatskog Ministarstva unutarnjih poslova koji se nalazi kod trga Tahrir u Kairu. Izvještavala je o prosvjedima koji sada traju već tjedan dana.

Prema njezinim tweetovima, putem kojih je detaljno opisala način na koji su se prema njoj ophodili dok je bila u zatvorskoj ćeliji, policajci su joj slomili obje ruke. Zavezali su joj oči, a kada je policajcima rekla da ne želi ići s njima, jedan od muškaraca rekao joj je " Ili ćeš ići pristojno, ili...."

"Ponašali su se poput životinja"

"Proteklih 12 sati bilo je bolno i nestvarno, no znam da sam prošla bolje nego mnoštvo drugih Egipćana", napisala je, a za MSNBC rekla je kako su je obavještajci seksualno zlostavljali, vukli po podu držeći je za kosu, i pipali ju između nogu. Dodala je kako su se policajci ponašali poput životinja, objasnivši kako se ona na Tahriru našla kako bi snimila prosvjede kamerom s mobitela.

Tada su je okružili policajci i odvukli je. Nakon što je zlostavljana, predana je u ruke vojne policije, koja joj je oči držala vezane dva sata.


Puštena je uz ispriku i obećanje o provođenju istrage o incidentu.

U istom danu čak dva napada na novinarke, i to na istom mjestu

No, isti dan, samo nekoliko sati kasnije, i druga je novinarka, Francuskinja Caroline Sinz rekla kako je također bila zlostavljana dok je na Tahriru s kamermanom radila na prilogu.

Napala ju je skupina mladića, koja ju je iz ulice Mohamed Mahmoud odvukla do Tahrira, pri čemu se razdvojila od kamermana. Skupina dječaka i muškaraca s nje je trgala odjeću, a Sinz je za agenciju AFP rekla kako su je zlostavljali na način koji se "može smatrati silovanjem".

Naposljetku, francusku novinarku spasila je skupina Egipćana, te se vratila u svoj hotel.

Ovi izvještaji o napadima na novinarke naveli su Međunarodnu skupinu za slobodu novinarstva, Reportere bez granica, da izda sigurnosno upozorenje za sve novinare koji izvještavaju s Tahrira.

Navode kako je opasnije za ženu nego za muškarca da izvještava iz Kaira, i da je ovo prvi put da su prijavljena dva seksualna napada na novinarke na istom mjestu. "Mediji toga trebaju biti svjesni, i stoga obratiti pažnju kada šalju osoblje na lokaciju.", stoji u priopćenju Reportera bez granica.

Pročitajte više