Dvije osobe teško ozlijeđene u Južnoj Osetiji

VLASTI u Južnoj Osetiji, odmetnutoj pokrajini Gruzije koja želi postati nezavisnom državom, tvrde da su dvije osobe ozlijeđene u eksploziji na granici s Gruzijom.

Žrtve su jedan pripadnik ruskih mirovnih snaga i jedan pripadnik južnoosetijskih službi sigurnosti. Eksplozija se zbila u blizini sela Okona. Sigurnosne službe Južne Osetije su napad optužile gruzijske vlasti.

Priopćenje, objavljeno na web-stranici južnoosetijskih službi sigurnosti, tvrdi kako se njihov agent Inal Koljev uspio infiltrirati u gruzijsku tajnu službu i otkriti planove za terorističke napade u Južnoj Osetiji.

Te su navode odbacili dužnosnici gruzijskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Južna Osetija je nedugo nakon raspada Sovjetskog Saveza proglasila nezavisnost od Gruzije, a 1992. godine vodila kratki ali krvavi rat s Gruzijom nakon čega već godinama funkcionira kao de facto nezavisna država.

Prozapadna vlada Gruzije, kojoj je cilj ući u NATO, inzistira na povratku Južne Osetije pod svoj suverenitet u čemu joj potpunu podršku daju SAD i EU. Južna Osetija, isto kao i Abhazija koja je nezavisnost izborila u ratu 1993. godine, se pak nadaju da će ih Rusija priznati kao nezavisne države kao reakciju na američko priznanje nezavisnosti Kosova.

R.R.

Pročitajte više