Dvije Splićanke uhićene dok su šetale gradom, policija tvrdi da su odbile zapovijedi

Ilustracija: Milan Sabic/PIXSELL

DVIJE Splićanke, Branka Karninčić i Silvana Uzinić, privedene su jutros u drugu policijsku postaju dok su šetale Bačvicama, nedaleko od hotela Park. U času kada ih je policija zaustavila, međusobno su bile na propisnoj udaljenosti.

"Uhapsilo nas je, privelo. Taman smo bile kraj hotel Park i tu nas je legitimiralo. Na ulici, nas dvije šetamo dva metra udaljene jedna od druge. Oni nas zaustavili, mi s njima odmah upale u priču, oni su nešto urlali na nas", započinje Karninčić.

Pa nastavlja.

"Ja sam rekla - okej, ovdje se možemo šetat, slikat ću mjesto događaja da mogu dokazat, jer prije toga su nam uzeli osobne i rekli da će nas kaznit s osam hiljada kuna. I onda kad sam slikala... Uhvatio me za ruku, počeo potezat prema autu, idete sad s nama u postaju. Onda se neki čovjek javio tamo, pa su njega bacili na pod, onda su njegova žena i djeca počeli plakat, urlat, skričat, jer su bili tu na dječjem igralištu, onda se napravio totalni kaos. U međuvremenu me jedan policajac natjerao da izbrišem fotke, ja sam ih izbrisala. Rekao je da možemo ići, ali drugi je rekao - ne, idemo u policiju", priča uzrujana Karninčić.

"Samo su se smijali i bili nabrijani"

"Odveli su nas u postaju, zaplijenili mobitele, napisali da je to kršenje javnog reda i mira i da smo pozivali druge građane na neposluh. Ja to nisam htjela potpisati, pa mi je dao neki papir da napišem svoje viđenje događaja jer je na meni primijenjena sila. Pitala sam ga mogu li vidjeti što je on napisao, rekao je da ne mogu. Stajao je kraj mene cijelo vrijeme. Napisala sam svoju verziju događaja. Stalno sam pitala zašto sam uhapšena. Zašto? Odgovor je bio - to će vam sve na sudu objasnit članak 13. Pitala sam hoću li dobiti ikakav zapisnik u kojem ću vidjet šta sam u tom članku 13 prekršila. Odgovor je bio - to će vam sve na sudu objasnit. Nisi mogao s njima pričat, samo su se cerebečili, smijali i bili onako nabrijani. Na kraju su nam dali nešto da potpišemo. Ja nisam htjela, a Silva je potpisala, jer na njoj nije primijenjena sila, pa nije morala pisat svoju verziju događaja", kazala je naša sugovornica.

Rekla je i da zbog mjera predostrožnosti od zaraze nije htjela ući u policijski automobil, ali joj je policajac odgovorio da je ono dezinficirano "prije pet minuta".

U međuvremenu su obje puštene iz policijske postaje.

Policija: Odbijale su upute policajaca i pozivale druge da se ne pridržavaju uputa

Index je kontaktirao splitsku policiju.

Evo njihove verzije: "Dana 11.35 sati dok u policijski službenici na području Bačvica nadzirali provedbu Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, gdje se na ograničenom prostoru okupio veći broj građana suprotno navedenoj Odluci, dvije ženske osobe odbijale su upute policijskih službenika te su započele s narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom pozivajući druge građane da se ne pridržavaju uputa i zapovijedi policije, u čemu im se priključio još jedan muškarac. Tri osobe su dovedene u službene prostorije i nad njima je u tijeku kriminalitičko istraživanje. Još jednom apeliramo na građane da se pridržavaju uputa i Odluka Stožera civilne zaštite u cilju sprječavanja širenja bolesti", poručuju iz splitske policije koja je, očito, naumila šetnju staviti izvan zakona.

 

 

Pročitajte više