Dvije trans žene u Kamerunu idu u zatvor zbog "pokušaja homoseksualnosti"

Foto: Facebook

SUD u Kamerunu osudio je dvije transrodne žene na pet godina zatvora zbog "pokušaja homoseksualnosti" i drugih kaznenih djela nakon što su uhićene zbog odjeće koju su nosile, rekli su njihovi odvjetnici, a prenosi CNN. 

Radi se o lokalnim influencericama poznatima kao Shakiro i Patricia. Uhićene su 8. veljače, a aktivisti za ljudska prava navode kako je njihovo pritvaranje dokaz porasta kriminalizacije seksualnih manjina u Kamerunu. 

Dobili su, u tom kontekstu, maksimalnu kaznu zatvora od pet godina zatvora te moraju platiti kaznu od 200 tisuća srednjoafričkih franaka (oko 2300 kuna). 

Odvjetnica: Ovo je politička odluka

Osim "pokušaja homoseksualnosti", osuđene su i zbog uznemiravanja javnog reda i mira te nenošenja osobne iskaznice. 

"Ovo je politička odluka. Središnja vlada rekla je da ti ljudi ne smiju donositi homoseksualnost u Kamerun", rekla je odvjetnica Alice Nkom koja je obećala da će se žaliti na presudu. 

Vladin glasnogovornik nije komentirao slučaj.

Kamerun je jedna od mnogih afričkih zemalja u kojima su istospolni odnosi ilegalni. Tamošnji sudovi su već osuđivali ljude na višegodišnje zatvorske kazne zbog spolne orijentacije. 

Iz Human Rights Watcha prošloga su mjeseca naveli kako je uhićenje Shakira i Patricije dio sveukupne policijske akcije protiv seksualnih manjina. 

53 osobe uhićene su u napadima na organizacije za borbu protiv HIV-a i AIDS-a od svibnja 2020. godine, a neki od uhićenih rekli su kako su pretučeni te podvrgnuti prisilnim "analnim pregledima", pseudoznanstvenoj metodi kojom bi se "potvrdile" optužbe za homoseksualnost. 

Pročitajte više