Dvije trećine proračuna za zdravstvo odlazi na plaće liječnika?

PREMA okvirnim procjenama stručnjaka oko dvije trećine novca koji se svake godine izdvaja iz državnog proračuna za potrebe hrvatskog zdravstva odlazi na plaće liječnika i medicinskog osoblja po bolnicama.

Budući da ne postoji transparentan uvid u troškove zdravstvenih službi, teško je govoriti o detaljnim podacima, međutim, dnevni list 24sata je na temelju podatka kako je u veljači ove godine za plaće djelatnika, te njihove doprinose, poreze i prireze otišlo 480 milijuna kuna, izračunao okvirni godišnji iznos kojeg država potroši na plaće zdravstvenih djelatnika.

Uzimajući u obzir taj podatak, ne treba puno pa da se shvati kako manji dio novca odvojenog za potrebe zdravstva odlazi na poboljšanje uvjeta u bolnicama (oronuli WC-i, klima, unutarnje uređenje, nova posteljina, kreveti i namještaj), kupnju suvremene medicinske opreme te što kvalitetnije pružanje usluge pacijentima.

Spomenka Avberšek iz sindikata zdravstva i socijalne skrbi kaže da najviše novca ode za liječnike, iako su brojčano u manjini.

"Uvijek su u zdravstvu prvo na redu plaće i njihova pravodobna isplata, a tek onda pacijenti i njihove potrebe. Plaća u zdravstvu nikada ne kasni i njena je isplata uvijek apsolutni prioritet." - rekla je  Avberšek za 24sata.

Podsjetimo se, hrvatski liječnici su nedavno štrajkali izražavajući tako nezadovoljstvo zbog nepoštivanja strukovnog kolektivnog ugovora koji je liječnicima jamčio veća materijalna i strukovna prava. Dakle, opet su u pitanju plaće, a ne opće stanje u hrvatskom zdravstvu.

U veljači ove godine najveća plaća u zdravstvu isplaćena je u Općoj bolnici u Pakracu - 21.710 kuna. Slijedi ju plaća zdravstvenog djelatnika iz Gospića koji je taj mjesec izbrojao 21.717 kuna na računu.

Procjena potrošnje državnog novca na plaće liječnika u brojkama izgleda otprilike ovako; od 14.7 milijardi kuna, godišnje na plaće zdravstvenih djelatnika odlazi oko 6 milijardi kuna, pri čemu se tu radi o osnovnim plaćama, bez raznih dodataka i dežurstava. Budući da na cjelokupan iznos isplaćen zdravstvenim djelatnicima, prvenstveno liječnicima, moraju biti isplaćeni doprinosi, porezi i prirezi, dolazi se do procjene od oko dvije trećine ukupnog proračuna za zdravstvo.

Pročitajte više