Dvije velike irske stranke ulaze u koaliciju

Foto: EPA

SPORAZUM između dviju stranaka Fianna Fail i Fine Gael koji bi trebao privući dodatne političke snage u cilju formiranja nove irske vlade je "praktički gotov", izjavio je zastupnik Fine Gael.

Nakon povijesnog uspjeha republikanaca iz stranke Sinn Fein, parlamentarni izbori 8. veljače stubokom su promijenili izgled irske političke pozornice kojom u zadnjih sto godina vladaju dvije velike stranke desnog centra, Fianna Fail i Fine Gael premijera na odlasku Lea Varadkara.

Raspodjela zastupničkih mjesta je veoma izjednačena: Fianna Fail ima 38 zastupnika, Sinn Fein 37, a Fine Gael 35 te je odnos snaga u parlamentu, koji broji 160 mjesta, takav da će se najmanje tri stranke morati dogovoriti kako bi mogle formirati koalicijsku vladu.

Dvije suparničke stranke desnog centra izmjenjivale su se na vlasti tijekom cijele povijesti Republike Irske, ali nikada nisu zajedno formirale koalicijsku vladu. Sada im je, međutim, potrebna potpora barem jedne manje stranke ili osam nezavisnih zastupnika kako bi postigli većinu.

"Koliko znam, dokument je praktički gotov i bit će proslijeđen čelniku moje stranke i vođi Fianne Fail na razmatranje. Kada ga odobre obje stranke, tada će biti proslijeđen drugim strankama i one trebaju uskočiti. Ovo vrijeme traži stabilnu vladu kako bi se Irska mogla nositi s golemim izazovima. Trebamo da nam se pridruže druge politike", rekao je vršitelj dužnosti ministra zdravstva Simon Harris iz Fine Gaela.

Obje stranke odlučno odbacuju mogućnost koaliranja sa Sinn Feinom koji se zalaže za ujedinjenje Irske.

Kao jedine moguće partnere u koaliciji, Fianna Fail i Fine Gael vide Zelenu stranku, koja ima 12 mjesta u parlamentu, te Laburističku stranku lijevog centra i Socijaldemokratsku stranku, obje sa šest zastupničkih mjesta.

Nijedna, međutim, nije pokazala neki interes za ulazak u vladu, no jedan od glavnih čelnika među socijaldemokratima je kazao da je spreman proučiti dokument u kojem su navedeni širi politički ciljevi.

Pročitajte više