DVIJE VODEĆE KOSOVSKE STRANKE ODBACILE PRIJEDLOG THAQIJA O UREĐENJU ODNOSA NA KOSOVU

Dvije vodeće kosovske stranke, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, negativno su u ponedjeljak odgovorile nas prijedlog čelnika Demokratske partije Kosova Hashima Thaqija da se na Kosovu primijeni model Ohridskog sporazuma za uređenje međuetničkih odnosa, po ugledu na mekedonski primjer.

Civilna misija UN-a na Kosovu (UNMIK) nije se za sada očitovala o prijedlogu političkog čelnika druge stranke po jakosti i utjecaju na Kosovu, kojega je Thaqi iznio na Okruglom stolu "Albanci i njihovi susjedi", što je upravo završen u švicarskom gradu Lucernu, u organizaciji nevladine udruge Projekt za međuetničke odnose. Ova je konferencija okupila političare i analitičare iz jugoistočne Europe , a sudjelovali su predstavnici Albanije, Makedonije, Rumunjske, SCG, Kosova, Švicarske, SAD i EU.

Thaqi je predložio unutarnji dogovor između Albanaca kao većinskog naroda i manjina na Kosovu, po modelu Ohridskog sporazuma u susjednoj Makedoniji, a prema njegovim riječima, takav model na Kosovu trebali bi podržati i SAD, NATO i EU.

Prema tom prijedlogu, Srbi trebaju sudjelovati u razvoju državnog identiteta Kosova, prihvaćajući da je "glavni grad Srba Kosova Priština, a ne Beograd".

Dopredsjednik vodeće albanske stranke, Demokratskog saveza Kosova Kole Berisha izjavio je da se prijedlog Hashima Thaqija ne može se primijeniti na Kosovu, jer okolnosti nisu iste kao u Makedoniji.

Prijedlog je službeno odbacila i Alijansa za budućnost Kosova, čelnika Ramusha Haradinaja.

(Hina) xbb ybr

Pročitajte više