Dvije žene spašene u Turskoj nakon 62 sata ispod ruševina

Foto: EPA

U POTRESU koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju ukupno je poginulo više od 15.000 ljudi, navodi se u novom izvješću koje su objavili dužnosnici i spasioci. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da bi broj mrtvih mogao dosegnuti i 20.000.

Već četvrti dan traje očajnička potraga za preživjelima pod ruševinama. U Turskoj raste bijes zbog spore reakcije vlasti nakon potresa. Gradovi su sravnjeni sa zemljom. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno izvanredno stanje. Tek jučer je stigao u pogođena područja i priznao da je bilo "nedostataka" u reakciji njegove zemlje na razorni potres.

Dvije žene pronađene žive u Turskoj nakon 62 sata ispod ruševina

Fatma Demir i njena sestra Merve spašene su u Turskoj nakon što su provele 62 sata ispod srušene zgrade, objavio je Ured guvernera Gaziantepa.

Fatma Demir (25) ispričala je spasiocima da je u trenutku potresa pored nje bila njena rođaka Husra. "Kad je došlo do potresa, betonska ploča je pala na mene. Pala sam na pod", ispričala je Demir i dodala da je nekoliko puta pokušala da dotakne Husru, ali da je nije mogla dohvatiti.

Timovi za potragu i spašavanje u gradu Gaziantepu na jugoistoku Turske nastavljaju tražiti ljude koji su zatrpani ispod ruševina.

Pročitajte više