Dvojica bivših srpskih specijalaca prijavljena za ubojstvo ruskih novinara 1991.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

DVOJICA krajinskih specijalaca nedostupnih hrvatskom pravosuđu prijavljena su za ratni zločin zbog ubojstva ruskih novinara Genadija Demjanovića Kurinoja (1950.) i Viktora Vladimirovića Nogina (1948.) 1. rujna 1991. kod Hrvatske Kostajnice.

Neslužbeno se doznaje da su osumnjičeni počinitelji ratnog zločina Ilija Čizmić i Zdravko Matijašević - Žabac.

Tri desetljeća nakon ubojstva sisačko-moslavačka policija izvijestila je da je podnijela prijavu zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu za ratni zločin protiv civila.

Policija je utvrdila da su srpski teritorijalci tada zaposjeli položaj postrojbe Teritorijalne obrane Kostajnica, koji se nalazio stotinjak metara od prometnice Hrvatska Kostajnica – Petrinja, među kojima su bila i dvojica osumnjičenih, tada 26-godišnjak i 33-godišnjak kao pomoćnik zapovjednika za pozadinu.

Pucali na vozilo u kojem su bili novinari

"U trenutku kad je iz smjera Hrvatske Kostajnice naišlo vozilo s diplomatskim oznakama, navedena grupa je otvorila vatru iz pješačkog naoružanja na vozilo koje se uslijed pucnjave zaustavilo. U vozilu su se nalazili tada 41-godišnji i 43-godišnji profesionalni ruski novinari u civilnoj odjeći koji su toga dana bili na zadatku na području ratnog sukoba.

Nakon što se vozilo zaustavilo, pripadnici navedene jedinice specijalne policije utvrdili su da su osobe u vozilu ranjene, ali još uvijek žive. Među prvima je došao osumnjičeni 26-godišnjak i od ranjenih novinara uzeo osobne isprave, između ostalog putovnice i novinarske iskaznice te hicima iz pištolja usmrtio obojicu ranjenih novinara.

Ubojstvu je svjedočila većina pripadnika grupe specijalne jedinice, među kojima i osumnjičeni, tada 33-godišnjak koji je zapovijedao kritične zgode. Iako je osumnjičeni kao faktični zapovjednik na terenu bio dužan spriječiti 26-godišnjaka, on nije poduzeo ništa, već je zajedno s pripadnicima grupe i osumnjičenim, tada 26-godišnjakom, poduzeo više radnji u cilju prikrivanja i zataškavanja okolnosti ovog kaznenog djela", kažu u policiji.

Zapalili automobil

Među ostalim, uzeli su im novinarsku opremu, zapalili automobil i kasnije odvezli izgorjelu olupinu s posmrtnim ostacima ubijenih uz korito rijeke Sunje u mjestu Donji Kukuruzari. Olupina automobila je 1992. pronađena, dok posmrtni ostaci ubijenih novinara do danas nisu pronađeni te se isti i dalje vode kao nestale osobe.

Dvojica osumnjičenih su nedostupna tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske. Inače, povijest ovog ratnog zločina je godinama istraživao umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža - Orkan, na čiju je inicijativu ruskim novinarima podignut i spomenik kod Panjana. Za Hinu je jedino izrazio zadovoljstvo što je prijava napokon podignuta, ali kao sudski svjedok nije želio komentirati slučaj.

Pročitajte više