Dvostruki kriteriji hrvatskog pravosuđa: Šefu HUS-a stalno sude, a Jozi Ćurkoviću nikako?!

I DANAS je Ozren Matijašević, šef HUS-a, morao na sud zbog privatne tužbe Joze Ćurkovića. Nije u pitanju jedna tužba odbjeglog vlasnika Salonita, već čak 11 kaznenih te dvije tužbe za naknadu štete!

Problem je u tome što Matijaševiću stalno sude, unatoč činjenici da je protiv Ćurkovića podignuto nekoliko optužnica za gospodarski kriminal i izvlačenje 100 milijuna kuna iz Salonita.

Apsurd je nevjerojatan jer je za Ćurkovićem raspisana tjeralica pa se kao privatni tužitelj ni ne može pojaviti na suđenjima Matijaševiću. Pravnoj državi to nije neki veći problem pa su tako šefa HUS-a privodili na suđenje u Zagreb samo da bi ga pustili jer se rasprava nije mogla održati zbog nedolaska privatnog tužitelja Ćurkovića.

Pitanje tempa: Za Matijaševića presto, a za Jozu adagio

"Meni je frapirajuće da on podnosi tužbe, a bježi od pravosuđa. Jedan slučaj protiv Ćurkovića za kojeg je naloženo suđenje u odsutnosti nije odmaknuo dalje od početka, a meni stalno sude. Za njega se rasprave ne organiziraju, svakako ne jednakim tempom kao za mene", požalio nam se Matijašević.

Imao je na umu postupak koji se na splitskom Županijskom sudu vodi protiv Joze Ćurkovića, njegovih sestara te još nekoliko osoba. Dugo se nije znalo što će s predmetom biti, s obzirom da je Jozo nedostupan, premda se nalazi tek koji kilometar preko granice kraj Buškog blata u rodnoj Grabovici. Konačno se dobila suglasnost te je suđenje krenulo bez Ćurkovića. Matijašević, međutim, kaže da nije daleko odmaknulo.

Još jedno suđenje u odsutnosti za Ćurkovića

Problem je, prije svega, u vremenu, jer su djela počinjena prije više od jednog desetljeća. Najnovije informacije sa suda govore da je dopušteno još jedno suđenje u odsutnosti protiv Joze Ćurkovića.

Radi se o predmetu koji je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tužilo još prije osam godina. Osim Ćurkovića, optuženi su i Mijo Stipić, Ivan Jukić, Ante Šola, Mihovil Rismondo, Zdravko Barišić, Frane Marijić, Miro Lukač te Miro Stolić. Optužnica ima nekoliko točaka, a odnosi se na djela počinjena od 1998. do 2000. godine tako da postoji realna opasnost od zastare. Matijaševiću je nevjerojatno kako je moguće da Ćurkoviću nije blokirana imovina tako da se i dalje pojavljuje kao vjerovnik u slučaju Salonita.

Pročitajte više