Džamija pored ruševina WTC-a na korak do izgradnje

AGENCIJA za spomenike New Yorka otvorila je put za gradnju muslimanskog kulturnog centra blizu ruševina Svjetskog trgovačkog centra, gdje su članovi Al Qaide 11. rujna 2001. napadom zrakoplovima srušili kultne zgrade i ubili 3000 ljudi.

Agencija je jednoglasno odbila dati zgradi na mjestu na kom bi se centar trebao graditi status spomenika, pa je otvoren put gradnji centra, u kom će biti i džamija, protivnici plana navode kako bi gradnja džamije blizu WTC-a bila čista provokacija, a pokušali su osujetiti taj plan proglašavanjem zgrade iz 1857. godine kulturnim spomenikom vrijednim očuvanja, budući da ga su ga pogodili dijelovi jednog od otetih zrakoplova.

Agencija je ustvrdila da zgrada, okružena trgovinama, i udaljena jednu ulicu od "Ground Zeroa" nema povijesnu vrijednost i dopustila je njeno rušenje. Ima najmanje još jedna pravna prepreka gradnji centra Cordoba House, u sklopu kojeg će biti i džamija, ali ovim je put otvoren.

Još jedna prepreka

Ispred zgrade Agencije skupio se manji broj prosvjednika koji su nosili natpise "Ne slavite ubojstvo 3000 ljudi", ali grupacije koje podržavaju izgradnju centra pozdravile su odluku.

Američki centar za pravo i pravdu, koji predstavlja jednog od vatrogasaca koji je preživio napade,najavio je kako će sutra podnijeti tužbu kojom će pokušati osporiti odluku i zaustaviti gradnju centra, a optužio je New York za ignoriranje pravne procedure.

Gradonačelnik Michael Bloomberg rekao je se nada kako će "džamija pomoći u zbližavanju ljudi našeg grada i otkloniti krivu i gnusnu ideju da su napadi 9. rujna na bilo koji način bili us kladu s islamom".

Slučaj gradnje džamije privukao je veliku medijsku pažnju, i iznimno je kontroverzan.

Pročitajte više